Мітка: птах


Зеленяк (Chloris chloris)

Зеленяк (Chloris chloris)

Належить до родини В’юркові. Відзначається міцною будовою, короткопалими ногами і коротким хвостом з виїмкою посередині; довжина тіла до 17 см, крила – близько 9 см, розмах крил 26-30 см. Переважний колір оперення жовто-зелений. За винятком Далекої Півночі, зеленяк трапляється в Європі всюди; крім того, він водиться ще в Північній Африці і в Передній Азії; птах […]

Журавель сірий (Grus grus)

Журавель сірий (Grus grus)

У Європі він представник своєї родини. Це великий птах: висота близько 115 см, розмах крил 180–200 см; вага самця до 6 кг. Оперення його попелясто-сірого кольору; ареал поширення простягається від тундри Півночі до Центральної Європи і від Скандинавії до Східного Сибіру. У Східній Азії до нього приєднується журавель білий, або стерх (Grus leucogeranus), абсолютно білий, […]

Журавлині (Gruidae)

Журавлині (Gruidae)

Родина птахів ряду Журавлеподібні (Gruiformes). Найближчі родичі журавлів – пастушки (Aramidae) та сурмачі (Psophiidae). Птахи, що належать до цього ряду, поширені по всій земній кулі. Це великі, з довгими ногами, шиєю та дзьобом птахи заввишки 90–155 см, з розмахом крил 150–240 см і вагою 2–11 кг. Найменший з-поміж них – степовий журавель, а найбільший – […]

Жовна чорна, або дятел чорний (Dryocopus martius)

Жовна чорна, або дятел чорний (Dryocopus martius)

Належить до родини Дятлові. Має одноманітне матово-чорне забарвлення; лише верхня частина голови у самця яскраво-червона; у самки ж яскраве забарвлення обмежується плямою на потилиці. Очі сіро-жовтого кольору; ноги – свинцево-сірі; дзьоб сірий. Молоді птахи подібні до старих. Завдовжки вони сягають 47–50 см, розмах крил – 72–75 см, довжина хвоста – 18 см. Вся Європа, зокрема […]

Жако, або папуга сірий (Psittacus erithacus)

Жако, або папуга сірий (Psittacus erithacus)

Найрозумнішим з усіх папуг, який до того ж легко піддається навчанню, вважається всім відомий сірий папуга, або жако, представник роду сірих папуг (Psittacus). Довжина птаха досягає 30–35 см, розмах крил 65, а хвоста – 8 см. Оперення його попелясто-сірого кольору, за винятком пурпурово-червоного хвоста; та якщо здмухнути ніжний пил, що густо вкриває пір’я, то воно […]

Жайворонок польовий (Alauda arvensis)

Жайворонок польовий (Alauda arvensis)

Відзначається стрункою будовою, коротким дзьобом, гострими крилами, тонкими ногами і короткими пальцями. Пір’я верхньої частини тіла землисто-бурого, а нижньої – рудувато-білого кольору. Вся Європа від Норвегії та Росії і Середня Азія – батьківщина жайворонків, які перекочовують на зиму до Північної Африки та Індії. Для нас польовий жайворонок є провісником весни, адже він прилітає, коли сніг […]

Жайворонок лісовий (Lullula arborea)

Жайворонок лісовий (Lullula arborea)

Верхня частина його тіла блідого іржаво-бурого кольору, нижня – білувато-іржавого. Ці маленькі пташки водяться в усій Європі, починаючи від Швеції, і в Західній Азії; улюбленим місцем їхнього проживання є дикі пустища і лісисті місцевості. Після насиджування вони переселяються зі своїми пташенятами на скошені луки, а під час перельоту опускаються на ріллі і стерні рівних місцевостей. […]

Жаборот вухатий, або білоніг вухатий (Batrachostomus auritus)

Жаборот вухатий, або білоніг вухатий (Batrachostomus auritus)

Птах середніх розмірів з дуже великим розрізом рота. Вирізняється як своєрідністю оперення, так і його красою. По обидва боки голови у вушній ділянці над очима й позаду них росте пучок довгого, трохи розсуканого пір’я; воно майже зовсім закриває очі і надає всій голові невідповідно великого розміру. Оперення верхньої частини ясно-іржаве з тонким чорним малюнком зиґзаґами; […]

Жаборот димчастий, або совиний, або велетенський, або димчастий білоніг (Podargus strigoides)

Жаборот димчастий, або совиний, або велетенський, або димчастий білоніг (Podargus strigoides)

Завбільшки як наша ворона. Досягають завдовжки 50 см. Це великий птах, може важити до 680 г. Оперення всієї верхньої частини на темному сіро-бурому тлі ніби поцятковане дуже дрібними сірувато-білими і чорними крапками; верхня частина голови, нижні шийні і покривні пера крила помережані тонкими чорними рисками. Очі жовті, дзьоб широкий, над дзьобом – пучок щетинистого пір’я; […]

Дятел червоноголовий (Melanerpes erythrocephalus)

Дятел червоноголовий (Melanerpes erythrocephalus)

Належить до родини Дятлові. Для нього характерний слабозігнутий дзьоб. Голова і шия його – яскраво-червоні, спина, махові і хвостові пера – чорні, надхвістя і нижня частина тіла – чисто-білі. Довжина тіла досягає 25 см, розмах крил – 44 см, довжина крила – 12 см, хвоста – 6 см. Самки трохи менші від самців, а їх […]


Copyright © 2017 | Всеукраїнська Електронна Енциклопедія
Копіювання матеріалів "Всеукраїнської електронної енциклопедії" дозволяється лише зі згоди адміністрації проекту.
Украина онлайн