Мітка: птахи


Сорока

Сорока

Зустрічається по всій Україні. Звична пташка навіть у великих містах. Живиться комахами, дрібними хребетними тваринами, пташиними яйцями та пташенятами, а також різним насінням дерев і трав’янистих рослин. Живе парами. У кладці – 3-7 яєць. Насиджує самка протягом 17-20 днів, а самець її годує. Пташенят вигодовує переважно комахами та їхніми личинками.

Соловейко східний

Соловейко східний

Зустрічається по всій Україні, за винятком Криму й Карпат, де поширений уже інший вид – соловейко західний. Довжина тіла – до 19 см, маса – не більше 25 г. Живиться павуками та комахами, іноді дрібними молюсками. Восени охоче годується ягодами. Гніздо розміщує на землі, в густих чагарниках. У кладці – 4–6 яєць. Пташенят вигодовує комахами. […]

Скеляр строкатий

Скеляр строкатий

Житель гір Карпат і Криму. Віддає перевагу скелястій місцевості із заростями чагарника. Довжина – до 20 см. Живиться ягодами та дрібними безхребетними. Під час сезону гніздування самець голосно співає. У кладці – 4-5 яєць. Пташенят вигодовує виключно комахами. Зимує в Тропічній Африці.

Сіра гуска

Сіра гуска

Живе переважно у важкодоступних, густо зарослих осокою та очеретом водоймах півдня України. Довжина тіла досягає до 90 см, маса – до 6 кг. Живиться соковитою рослинністю, взимку часто відвідує пасовища та посіви озимини. Утворює постійні пари. Самка будує гніздо й насиджує кладку з 5–7 яєць. Самець охороняє її та пташенят і допомагає опікувати й годувати […]

Сич хатній

Сич хатній

Населяє всю Україну. Полюбляє відкритий ландшафт. Довжина – до 28 см, маса – до 180 г. Полює на великих комах, мишей, полівок, щурів. У нас гніздує в людських будівлях, рідше – серед руїн та в дуплах дерев. У кладці – до 8 яєць.

Осипуха

Осипуха зі здобиччю

Живе переважно в західних регіонах України. Полює на мишей і щурів. Гніздує тільки поблизу людини – на горищах, дзвіницях, у старих покинутих будинках тощо. У кладці – 5–8 яєць. Пташенят вигодовує близько 2 місяців. Веде нічний або присмерковий спосіб життя.

Сип білоголовий

Сип білоголовий

Живе тільки в горах Криму, хоча в минулому столітті зустрічався й на південному заході – в долині Дністра. Довжина – 1 м, маса – 8 кг. Живиться виключно стервом. У пошуках поживи ширяє в небі, на великій висоті. Пари постійні. Масивне гніздо з гілляк будує тільки на скелястих карнизах. У кладці 1 яйце. Пташеня починає […]

Рожевий шпак

Рожевий шпак

На відміну від звичайного шпака, рожевий гніздує тільки на Керченському півострові. Довжина – до 23 см. Живиться великими комахами. З кінця літа часто годується різноманітними ягодами. Гнізда будує великими колоніями на схилах гір та пагорбів, у норах або між камінням. У кладці – 4–7 яєць. Пташенят вигодовує тільки комахами.

Пугач

Пугач

Зрідка зустрічається на відкритій місцевості – в горах чи на рівнині по всій території України. Довжина тіла пугача досягає 72 см, маса – до 3,5 кг. Це найбільша з усіх сов світової фауни. Додержується постійної пари. Гнізд не будує. В березні кладка з 2–3 яєць розміщується просто на голому ґрунті, десь у потаємному місці. Пташенята […]

Польовий лунь

Польовий лунь

Поширений на відкритих просторах степової зони України та прирічкових луках. При розмаху крил близько метра маса луня рідко перевищує 400 г. Красиво планеруючи, лунь облітає свої угіддя, видивляючись у траві мишей і полівок. Часом переходить на низький бриючий політ, коли птах ніби ковзає над самісінькою травою. Здобич може схопити лише на землі, тому птахи вкрай […]


Copyright © 2017 | Всеукраїнська Електронна Енциклопедія
Копіювання матеріалів "Всеукраїнської електронної енциклопедії" дозволяється лише зі згоди адміністрації проекту.
Украина онлайн