Благовіщення (7 квітня)

Благовіщення (7 квітня)

7 квітня відзначається свято Благовіщення Пресвятої Володарки нашої Богородиці й Пріснодіви Марії. В основі цього свята лежить євангельське сказання про те, як Архангел Гавриїл приніс Діві Марії благу вість (добру, радісну звістку), що вона в недалекому майбутньому народить Сина Божого – Ісуса Христа.

Благовіщення – одне з найбільших весняних свят, а тому цього дня було великим гріхом братися до роботи. У народі казали, що «на Благовіщення навіть птах не в’є гнізда», «зозуля тому й несе яйця в чуже гніздо, що колись робила кубло в цей день». Літні люди вірили, що тварини, народжені на Благовіщення, погано ростимуть, оскільки «від благовісного теляти добра не ждати», а «знесене яйце обов’язково буде бовтливе».

Бог благословляє в цей день рослини і все починає рости. Зацвітають перші весняні квіти: проліски, первоцвіт, ряст, сон-трава... Хто знайде в цей день ряст, має його зірвати, кинути під ноги й промовити: «Топчу, топчу ряст, дай, Боже, діждати і на той рік топтати!» Звідси й вислови: «топтати ряст» – значить жити, «не топтати» – значить померти. «Мабуть, йому вже рясту не топтати», – казали про кволу, хвору людину, яка має скоро померти.

Те саме казали і про сон-траву: «Дай, Боже, діждати, сон-траву топтати!»

Якщо на Благовіщення, йдучи по воду, дівчина знаходила квітку первоцвіту, то це був знак, що влітку вона вийде заміж.

На Поділлі вважали, що пролісок – символ надії, щастя, молодої краси. Хто знайде пролісок на Благовіщення й зірве його, має покласти за пазуху. На Великдень, коли заспівають «Христос Воскрес!», треба вийняти квітку з пазухи й покласти під іконами на щастя. У деяких місцевостях вважали, що хто хоче бути красивим, має на Благовіщення рано-вранці налити в миску холодної води, покласти туди пролісок і вмитися.

Якщо до Благовіщення весну тільки виглядали й закликали, то з цього дня вона отримувала всі права господині.

Тому дівчата водили після обіду біля церкви перший весняний хоровод.

Залиште свій коментар!

grin LOL cheese smile wink smirk rolleyes confused surprised big surprise tongue laugh tongue rolleye tongue wink raspberry blank stare long face ohh grrr gulp oh oh downer red face sick shut eye hmmm mad angry zipper kiss shock cool smile cool smirk cool grin cool hmm cool mad cool cheese vampire snake excaim question

Коментар буде опубліковано після перевірки модератором

Ви можете увійти під своїм логіном або зареєструватися на сайті.

(обов'язково)