Журавлині (Gruidae)

Відгуки: 0Тварини

Журавлині (Gruidae)
Журавлині (Gruidae)

Родина птахів ряду Журавлеподібні (Gruiformes). Найближчі родичі журавлів – пастушки (Aramidae) та сурмачі (Psophiidae). Птахи, що належать до цього ряду, поширені по всій земній кулі.

Це великі, з довгими ногами, шиєю та дзьобом птахи заввишки 90–155 см, з розмахом крил 150–240 см і вагою 2–11 кг. Найменший з-поміж них – степовий журавель, а найбільший – австралійський, висота якого досягає 175 см. Це найвищий літаючий птаху світі. Справжнім богатирем вважається японський журавель, його вага може досягати 11 кг.

Тіло їхнє досить довге, майже циліндричне і сильне; шия довга і тонка; голова невелика; дзьоб досить сильний, прямий, дещо сплющений з боків, м’який біля основи і твердий на кінці; ноги дуже довгі й сильні, з чотирма пальцями, з яких задній розташований дуже високо, а зовнішній і середній передні пальці з’єднані товстою перетинкою; кігті короткі, з тупими краями; крила великі, довгі і серпоподібно зігнуті; хвіст досить короткий і складається з 12 пір’їн. Оперення густе і жорстке, з голими місцями на голові та шиї або змінюється тут у прикрашальне пір’я. Обидві статі мало відрізняються забарвленням, але бувають різного розміру.

Живуть журавлі на великих болотах, здебільшого на тих, які межують з обробленими полями. Голос у них гучний і пронизливий, їдять комах, черв’яків, дрібну рибу і земно-водних, але, очевидно, тваринами вони лише ласують, оскільки головним кормом є різного роду насіння, бруньки, корінці та бульби.

Гніздо влаштовує в низовинних місцевостях; у кладці двоє яєць, з бурими плямами на зеленому тлі. Насиджують яйця по черзі обоє батьків. Журавлі – птахи перелітні і здійснюють свій далекий переліт у тропічні країни майже без перерви – удень і вночі.

Вінценосний журавель (Balearica pavonina) заввишки до 104 см, з розмахом крил 183–198 см і вагою до 5 кг. Характерна ознака – великий чубок на голові із жорсткого золотистого кольору пір’я. На відміну від багатьох інших журавлів, у вінценосного журавля на нозі є довгий задній палець, який дозволяє птахові легко утримуватися на гілці дерева або куща.

Журавель степовий (Anthropoides virgo) – найменший вид журавлів, його висота близько 90 см, а маса 2–3 кг. На голові з боків ростуть пучки білого пір’я. Живе в сухих степах і напівпустелях Євразії та північно-західної частини Африки. Рідкісний птах, охороняється.

Залиште свій коментар!

grin LOL cheese smile wink smirk rolleyes confused surprised big surprise tongue laugh tongue rolleye tongue wink raspberry blank stare long face ohh grrr gulp oh oh downer red face sick shut eye hmmm mad angry zipper kiss shock cool smile cool smirk cool grin cool hmm cool mad cool cheese vampire snake excaim question

Коментар буде опубліковано після перевірки модератором

Ви можете увійти під своїм логіном або зареєструватися на сайті.

(обов'язково)