Жаборот димчастий, або совиний, або велетенський, або димчастий білоніг (Podargus strigoides)

Відгуки: 0Тварини

Жаборот димчастий, або совиний, або велетенський, або димчастий білоніг (Podargus strigoides)
Вухатий жаборот активний у вечірніх сутінках і вночі; тримається своєї території. Харчується комахами, яких ловить на землі і на гілках дерев.

Завбільшки як наша ворона. Досягають завдовжки 50 см. Це великий птах, може важити до 680 г. Оперення всієї верхньої частини на темному сіро-бурому тлі ніби поцятковане дуже дрібними сірувато-білими і чорними крапками; верхня частина голови, нижні шийні і покривні пера крила помережані тонкими чорними рисками. Очі жовті, дзьоб широкий, над дзьобом – пучок щетинистого пір’я; ноги масляно-бурі.

Димчастий жаборот, або велетенський білоніг – звичайнісінький птах Нового Південного Уельсу, і тому його зовсім не важко спостерігати. Це одне з найсонливіших створінь: розбудити його важче, ніж будь-кого. Весь час, поки світить сонце, він спить серед гілок, щільно притиснувшись тілом до місця свого сидіння, втягнувши шию і заховавши голову в плечові пера, до того ж так нерухомо, що схожий радше на вузлуватий сучок, ніж на живого птаха. Цікаво, що він сідає завжди впоперек, а не вздовж гілки. А тримається так тихо і кольором свого пір’я такий схожий на кору, що треба бути дуже зірким, аби помітити цього великого птаха серед білого дня, хоча він ніколи не ховається, а сидить завжди на відкритих сухих гілках, на яких немає навіть листочка.

Зовсім іншим стає птах, коли надходить ніч. Тепер він – цілковита протилежність тому, яким був удень; ми бачимо жваву, бадьору, діяльну, моторну і спритну істоту, що невтомно ловить здобич. Швидко перестрибує білоніг з гілки на гілку, скльовуючи на них сонних коників і цикад; подібно до дятла, він стукає дзьобом по корі, щоб вигнати звідти комах, і навіть залазить у дупла дерев, аби роздобути собі там поживу.

Взимку вони витягують з тріщин і розколин дерев комах, що заховалися там; якщо цієї їжі їм не вистачає, то летять на болота і там полюють на слимаків та інших дрібних водяних тварин. Полювати вони продовжують тільки в сутінках; уночі ж тихенько сидять на одному й тому самому сучку.

За кілька годин перед світанком вони починають полювати вдруге, нагадуючи цим дрімлюг.

Час розмноження припадає на липень і серпень. Маленьке пласке гніздо з тонких прутиків птахи будують невисоко, звичайно на відстані всього 2 м над землею, у розсосі, тож його легко дістати рукою. Знизу можна бачити 2–4 довгастих біленьких яйця. Насиджують обоє батьків: самець – звичайно вночі, а самка – вдень. Про новонароджених пташенят піклується тільки самець. Якщо гніздо дуже печуть сонячні промені або якщо пташенята такі вже великі, що мати не може накрити їх усіх, то батьки виймають їх з гнізда і переносять у дупло дерева. Дбайливі до свого потомства, самі батьки, проте, на місцях свого відпочинку терпляче зносять будь-яку негоду.

Залиште свій коментар!

grin LOL cheese smile wink smirk rolleyes confused surprised big surprise tongue laugh tongue rolleye tongue wink raspberry blank stare long face ohh grrr gulp oh oh downer red face sick shut eye hmmm mad angry zipper kiss shock cool smile cool smirk cool grin cool hmm cool mad cool cheese vampire snake excaim question

Коментар буде опубліковано після перевірки модератором

Ви можете увійти під своїм логіном або зареєструватися на сайті.

(обов'язково)