Ті, що літають і бігають


Лебеді
Лебеді

На Землі налічується понад 8 тис. видів пернатих. Серед них великі й маленькі, летючі та нелетючі, види, які живуть у глибинних районах материків, і такі, що віддають перевагу океанічним просторам.

Титул найбільшого птаха планети мають страуси. Вони населяли Землю ще до початку материкових обмерзань. Відомі своїми розмірами африканські страуси (висота – до 3 м, маса – до 150 кг) жили навіть на півдні України. У цього птаха є ще один рекорд – самиця несе найбільші яйця. їхня довжина сягає 15–20 см, а маса може перевищувати 1,5 кг.

Трохи менші за розмірами американські страуси (нанду). Великий нанду має висоту від 150 до 170 см, а масу – від 25 до 50 кг. Зона мешкання цього птаха лежить на південь від басейну річки Амазонки, він віддає перевагу рівнинним районам із трав’янистою рослинністю.

Одні з найбільших і найдавніших птахів – пінгвіни. їхній родовід налічує приблизно 60 млн років. Нині відомо понад 15 видів. Велетнями серед них можна назвати імператорських пінгвінів.

Вони виростають до 120 см і набирають 40–50 кг маси. Ці пінгвіни вселяють пошану цілковитим презирством до небезпеки. Часто птахів можна побачити поряд з їхніми лютими ворогами – морськими леопардами.

Серед летючих пернатих розмірами відрізняються лебеді. Довжина їхнього тіла сягає 180 см, розмах крил – 2 м, а маса може перевищувати 15 кг. Лебеді відомі своїм розкішним оперенням. Воно буває чисто-білого, сірого і навіть чорного кольору.

Дещо поступається розмірами фламінго (довжина – від 90 до 120 см). Ці птахи також надзвичайно красиві, оперення у них, як правило, ніжно-рожевого кольору. Цього забарвлення птахам надають барвники ліпохроми, які вживаються разом з їжею.

Африканські страуси іноді пасуться разом зі стадами антилоп. Завдяки висоті й прекрасному зору птахи перші помічають небезпеку. Тоді вони кидаються навтьоки, розвиваючи швидкість до 60–70 км/год і роблячи кроки завширшки 3,5–4 м.

Страуси дуже маневрені: за необхідності вони різко змінюють напрям бігу, не знижуючи швидкості.

Чи знаєте ви, що...

Пінгвіни віддають перевагу островам і прибережним районам Південної півкулі; винятком є тільки теплолюбний галапагоський пінгвін, для якого улюблене місце – екватор.

Залиште свій коментар!

grin LOL cheese smile wink smirk rolleyes confused surprised big surprise tongue laugh tongue rolleye tongue wink raspberry blank stare long face ohh grrr gulp oh oh downer red face sick shut eye hmmm mad angry zipper kiss shock cool smile cool smirk cool grin cool hmm cool mad cool cheese vampire snake excaim question

Коментар буде опубліковано після перевірки модератором

Ви можете увійти під своїм логіном або зареєструватися на сайті.

(обов'язково)