Припутень (Columba palumbus)

Відгуки: 0Тварини

Припутень
Припутень.

Належить до родини Голубові, забарвлений у різні відтінки блакитного кольору. Довжина досягає 43 см, розмах крил – 75 см, довжина крила – 23 см, хвіст – 17 см. Від 65° північної широти припутень поширений у всій Європі.

Припутень – найбільший з диких лісових голубів, що мешкають у Європі. Залежно від місця проживання, це осілий, перелітний або почасти перелітний вид.

У польоті видно поперечну білу смужку-шеврон на кожному крилі. На крилі, на шиї з боків – яскраві білі плями, дзьоб жовтий, груди рожевуваті, хвіст знизу з білою поперечною смугою. Злітаючи, гучно б’є крилами.

Харчуються майже виключно рослинною їжею: насінням, листям, зерном, травою, жолудями та плодами. Рідше поїдають гусениць, слимаків та дощових черв’яків. Птахи, які живуть поруч з людським житлом, підбирають харчові відходи.

Навесні та влітку припутні живуть парами – рід птахівко – маленькими зграями. Пара птахів збирає матеріал для гнізда, яке влаштовує на тонких деревах у гущавині лісу і завжди ретельно приховує від сторонніх очей.

Дивно, але припутні не надто турбуються про своє майбутнє потомство, що майже не властиво іншим птахам. Якщо припутня, який сидить на яйцях, злякати, то можна одразу забирати яйця, оскільки він уже не повернеться до свого гнізда; тільки до новонароджених пташенят вони мають деяку прихильність.

Припутень – справжній лісовий птах. Він віддає перевагу хвойним лісам, ймовірно тому, що живиться насінням ялин, ялиць і сосен. Це надзвичайно прудкий та обережний птах; він добре ходить, хоча й не надто хутко; політ його гарний, легкий і швидкий.

З настанням гніздового періоду самець, бажаючи привернути до себе увагу самки, голосно туркоче, показуючи їй свої льотні здібності. Якщо самка приймає залицяння, то птахи торкаються одне одного дзьобами і чистять одне одному пір’ячко. Часто припутні використовують старі гнізда сорок, ворон та білячі дупла. Самка відкладає 2 білих яйця, які батьки насиджують разом. Через 15–17 днів з яєць вилуплюються пташенята. Батьки вигодовують їх особливою речовиною, яка утворюється у волі дорослих птахів. Уже за кілька днів пташенята звикають до нормальної їжі. Літати молодняк починає через 7 тижнів.

Залиште свій коментар!

grin LOL cheese smile wink smirk rolleyes confused surprised big surprise tongue laugh tongue rolleye tongue wink raspberry blank stare long face ohh grrr gulp oh oh downer red face sick shut eye hmmm mad angry zipper kiss shock cool smile cool smirk cool grin cool hmm cool mad cool cheese vampire snake excaim question

Коментар буде опубліковано після перевірки модератором

Ви можете увійти під своїм логіном або зареєструватися на сайті.

(обов'язково)