Пінгвінові – родина птахів (Spheniscidae)

Відгуки: 0Тварини

Імператорський пінгвін (Aptenodytes forsteri)
Імператорський пінгвін – найбільший із сучасних видів родини Пінгвінові.

Ці птахи зовні нагадують дельфінів і риб. Тулуб їх посередині трохи потовщується, донизу стає ще товстішим, а вгорі поступово загострюється. Голова невелика, дзьоб не більший від голови, прямий, сильний, з гострими краями; усі чотири пальці ніг обернені вперед і з’єднані перетинкою; крила радше схожі на плавці, оскільки пера на них перетворилися майже в лусочки. Оперення нагадує риб’ячу луску. Усі пінгвіни живуть у південній півкулі, між тропіком Козерога і 80° південної широти, і більшу частину свого життя проводять на морі, буваючи на суходолі лише в період розмноження.

«Кількість пінгвінів,– зауважує Беннет, – які збираються на одному місці, надзвичайно велика. Удень і вночі їх висаджується на суходіл до 30000–40000 особин і стільки ж іде у воду. Ті, що на суходолі, вишиковуються, немов полк солдатів, не лише лавами, а й за зростом: молоді – в одному місці, ті, що линяють, – у другому, самки на яйцях – у третьому, а самці – у четвертому».

Найвідоміший вид цієї родини – імператорський пінгвін (Aptenodytes forsteri). Уся верхня частина його тіла сіра, смугаста; нижня, крім жовтуватих грудей,– біла. Зріст сягає 130 см, вага – до 45 кг. Водиться цей пінгвін, починаючи з Патагонії, скрізь у Південному океані.

Золотоволосий пінгвін (Eudyptes chrysocome)
Золотоволосий пінгвін, якого ще називають пінгвіном-франтом, вважається найпоширенішим серед пінгвінів.

Інший представник родини – золотоволосий пінгвін (Eudyptes chrysocome). Його голова, шия, спина та крила – чорні; пера, що утворюють чубок, – жовтуваті, нижня частина – біла. Зріст – до 70 см, а вага – трохи більше 5 кг. Водиться майже в тих самих країнах, що й імператорський пінгвін, тобто у більшій частині Південного океану.

Завдяки будові свого тіла ці мешканці моря і у воді рухаються надзвичайно спритно. Пінгвіни користуються тільки своїми короткими крилами і плавають настільки вправно, що легко долають хвилі бурхливого моря, пірнають і випливають на поверхню води навіть у найсильнішу бурю. Зате на суходолі вони рухаються вайлувато, незграбно, повільно перевалюючись з ноги на ногу. Плавають і пірнають ці птахи для того, щоб упіймати здобич – різних риб, ракоподібних та м’якотілих.

Значну частину року пінгвіни присвячують розмноженню. У певний час вони з’являються на старих місцях гніздувань величезними табунами.

Для кладки яєць деякі види викопують у землі неглибокі ямки, інші – короткі нірки. Яйце насиджують по черзі обоє батьків, які пильнують за ним, оскільки пінгвіни мають звичку красти одне в одного яйця. Пташенята вилуплюються в шерстистому пушку і швидко ростуть під дбайливим наглядом самки.

Головним ворогом пінгвінів є людина, яка переслідує їх задля м’яса і частково – заради шкури, та морські косатки.

Залиште свій коментар!

grin LOL cheese smile wink smirk rolleyes confused surprised big surprise tongue laugh tongue rolleye tongue wink raspberry blank stare long face ohh grrr gulp oh oh downer red face sick shut eye hmmm mad angry zipper kiss shock cool smile cool smirk cool grin cool hmm cool mad cool cheese vampire snake excaim question

Коментар буде опубліковано після перевірки модератором

Ви можете увійти під своїм логіном або зареєструватися на сайті.

(обов'язково)