Папугоподібні – ряд птахів (Psittaciformes)

Відгуки: 0Тварини

Папуги
Папуги

Цей багатий видами ряд, поширений у жарких країнах, являє собою замкнуту групу досить високорозвинених птахів.

Найхарактерніша відмінність папуг – їхній дзьоб, схожий, на перший погляд, на дзьоб хижаків, проте він набагато товщий і сильніший. На верхній половині дзьоба є не оперене, але й не рогове місце, що має назву восковиця. Окрім папуг, восковицю мають лише денні хижі птахи та сови. Посередині краю верхньої половини дзьоба іноді є тупий, але міцний зубоподібний виступ. Нижня половинка дзьоба помітно коротша за верхню і досить широка. Не менш характерні й інші частини тіла папуг. Ноги м’ясисті, та ніколи не довгі; пальці досить довгі, зовнішній і внутрішній з них обернені назад; кігті також довгі, сильно загнуті й досить гострі, хоча й не міцні; крила папуги великі, загострені. Забарвлення оперення, попри всю свою різноманітність, має у птахів цього ряду багато спільного. Переважний колір – трав’яно-зелений, хоча трапляються види з блакитним, пурпурно-червоним і золотисто-жовтим забарвленням. Самці й самки у більшості випадків, хоча й не завжди, забарвлені однаково; пташенята лише в окремих випадках відрізняються від дорослих.

Голос у папуг сильний, нерідко пронизливий, але все-таки не зовсім позбавлений милозвучності. Загальновідомою є здатність папуги відтворювати голос і слова людини.

Крім Європи, папуги водяться в усіх частинах світу, але більшість видів живуть у жаркому поясі. Загалом, папуги більше трапляються в лісі, проте деякі види освоюють і безлісі місця. В Андах, Гімалаях та Абіссінських горах ці птахи мешкають вище 3000 м.

За винятком періоду розмноження, папуги живуть групами. їжу папуг становлять переважно плоди і насіння. Але багато папуг лорі харчується соком і пилком квітів; ари та клинохвості папуги, крім плодів, поїдають бруньки і деревні квіти, а деякі какаду переслідують личинок комах. Спустошення, які папуги чинять на полях і в садах, бувають значними, що спричиняє з боку людини енергійну протидію.

Великі види папуг виводять пташенят лише раз на рік і відкладають тільки два яйця; австралійські ж папуги відкладають З–4, а деякі навіть 6–10 яєць і виводять дитинчат 2–3 рази на рік. Для гнізд обирають переважно дупла дерев – рід птахівше – земляні нори або розколини в скелях; папуги земляні відкладають яйця просто на землі. Яйця насиджують обоє батьків по черзі. Удвох вони приносять корм для пташенят, продовжуючи їх годувати деякий час і після того, як ті вилетять із гнізда. У разі небезпеки батьки захищають своє потомство з надзвичайною самовідданістю.

Приблизно на другому році папуги вбираються у своє розкішне оперення. До розмноження стають здатними вже на першому році життя. Папуги – птахи-довгожителі. Траплялося, що вони переживали сім’ї, у яких виховувалися змолоду.

Найнебезпечнішим ворогом папуг залишається людина. Приручати папуг люди почали дуже давно. Ці птахи розумні і дуже швидко пристосовуються до нових умов життя.

Залиште свій коментар!

grin LOL cheese smile wink smirk rolleyes confused surprised big surprise tongue laugh tongue rolleye tongue wink raspberry blank stare long face ohh grrr gulp oh oh downer red face sick shut eye hmmm mad angry zipper kiss shock cool smile cool smirk cool grin cool hmm cool mad cool cheese vampire snake excaim question

Коментар буде опубліковано після перевірки модератором

Ви можете увійти під своїм логіном або зареєструватися на сайті.

(обов'язково)