Папуга-чернець, або каліта (Myiopsitta monachus)


Папуга-чернець (каліта)
Папуга-чернець (каліта)

Довжина його тіла досягає 27 см, крил – 15 см, хвоста – 12 см. Хвіст ступінчастої форми, ноги короткі. Загальне забарвлення оперення – трав’янисто-зелене із сірим полиском. Ареал поширення охоплює Парагвай, Уругвай, Аргентину та Болівію. Населяють степи і листяні ліси, на схилах гір трапляються до висоти 100 м над рівнем моря. Ведуть зграйний спосіб життя. У зграї іноді налічується до 500 папуг. У таких кількостях вони можуть завдавати шкоди сільськогосподарським угіддям, винищуючи на полях посіви пшениці, кукурудзи, проса та інших злаків. Місцеві мешканці знищують цих птахів або ловлять для продажу.

Кілька пар папуг-ченців будують одне велике гніздо круглої форми (діаметром до 3 м і вагою до 2 кг) з багатьма входами. Одна пара птахів розпочинає будівництво свого гнізда, інша ж використовує його як одну зі стінок для свого майбутнього житла. Вхідний отвір птахи влаштовують зазвичай збоку, іноді знизу. Будівництво гнізда іноді триває до 3 місяців. Гніздо використовують кілька років.

Папуги-ченці – єдині з папуг, хто будує гнізда на деревах. За спостереженнями Азара, підтвердженими й іншими натуралістами, їхні гнізда – це великі будівлі, всередині набиті травою і прикриті згори. Одне таке гніздо можуть використовувати одночасно кілька самок. У кладці буває 5–8 білих яєць, через 34 дні з’являються пташенята, а у віці 6 тижнів вони вже залишають гніздо.

Папуга-чернець – не ідеальний птах для домашнього утримання, бо часто й голосно кричить.

Залиште свій коментар!

grin LOL cheese smile wink smirk rolleyes confused surprised big surprise tongue laugh tongue rolleye tongue wink raspberry blank stare long face ohh grrr gulp oh oh downer red face sick shut eye hmmm mad angry zipper kiss shock cool smile cool smirk cool grin cool hmm cool mad cool cheese vampire snake excaim question

Коментар буде опубліковано після перевірки модератором

Ви можете увійти під своїм логіном або зареєструватися на сайті.

(обов'язково)