Омелюх звичайний (Bombycilla garrulus)

Відгуки: 0Тварини

Омелюх звичайний (Bombycilla garrulus)
Омелюх звичайний

Належить до родини Омелюхові. Оперення має сірувато-червоне забарвлення, яке на верхній частині тіла зазвичай темніше, ніж на нижній, де воно набуває сірувато-білого відтінку. Лоб та куприк червонувато-бурі. Підборіддя, горло, вуздечка і смужка над оком чорні; великі махові пера сірувато-чорні, на кінці зовнішньої частини опахала – зі світлими золотисто-жовтими цятками, а на внутрішній частині опахала – з білою облямівкою; малі махові пера закінчуються широкими роговими або пергаментоподібними кінчиками червоного кольору. Стернові пера чорнуваті, на кінці золотаво-жовті; вони закінчуються кінчиками такого ж кольору, як і малі махові пера. У самки забарвлення не таке яскраве й рогові пластинки менш розвинені. Пташенята темно-сірі, на багатьох пір’їнах є світла облямівка; лоб, смуга від ока до потилиці, смужка уздовж блідо-жовтого горла та нижня частина надхвістя білуваті. Нижні покривні пера хвоста брудного іржаво-червоного кольору. Птах завдовжки 20 см, розмах крил – 35, довжина крила – 12 см, хвоста – 6 см.

Омелюхи тримаються великими зграями. Щороку омелюх шукає собі нову пару. «Наречений» у шлюбний період мусить годувати самку ягодами.

Поширений у зоні тайгових лісів Північної півкулі. Мешкає в розріджених хвойних та мішаних лісах, на порослих молодняком горах і вирубках. З іншими птахами омелюх уживається мирно, ставиться до них байдуже або зовсім не звертає на сусідів уваги. На землю спускається тільки тоді, коли хоче пити. По землі стрибає дуже незграбно і ніколи не залишається там надовго. По гілках, навпаки, лазить вільно і вгору, і вниз, коли хоче їсти. Під час польоту омелюх описує великі дугоподібні лінії, літає легко, красиво й порівняно швидко, часто рухаючи навперемінки обома крилами. Закличний крик його має дивне шипляче переливчасте звучання. Самки співають майже так само добре чи, точніше кажучи, майже так само погано, хоча й не так постійно, як самці. Омелюхи співають протягом майже всього року, а взимку вітають своїм співом кожен промінь сонця.

Гнізда влаштовують на соснах, не надто високо над землею, і надзвичайно майстерно ховають їх у гіллі. У червні самка відкладає 5 яєць і починає їх насиджувати.

На батьківщині протягом літа головною, якщо не єдиною, їжею омелюха є незліченні зграї комарів, але взимку омелюх задовольняється іншою поживою, переважно ягодами. На комах полює точнісінько так само, як мухоловки, ягоди збирає з кущів не кваплячись, іноді підбираючи їх із землі.

Залиште свій коментар!

grin LOL cheese smile wink smirk rolleyes confused surprised big surprise tongue laugh tongue rolleye tongue wink raspberry blank stare long face ohh grrr gulp oh oh downer red face sick shut eye hmmm mad angry zipper kiss shock cool smile cool smirk cool grin cool hmm cool mad cool cheese vampire snake excaim question

Коментар буде опубліковано після перевірки модератором

Ви можете увійти під своїм логіном або зареєструватися на сайті.

(обов'язково)