Одуд (Upupa epops)


Одуд (Upupa epops)
Одуд

Птах з родини Одудові. Має довгасте тіло, довгий, тонкий, сплюснутий з боків дзьоб, сильні ноги з тупими кігтями, великі, сильно закруглені крила, середньої довжини широкоперий хвіст. Оперення м’яке, пухке і подовжується на голові в чубок. На верхніх частинах тіла воно глинистого кольору, на нижніх – світліше. Середина спини та крила помережані чорними та білими поперечними смугами, чубок іржаво-жовтого кольору, хвіст чорний. Одуд живе в Центральній та Південній Європі, Сибіру, Китаї та Північній Африці, обираючи місцевості, де луки чергуються з гаями. У Південній Європі тримається переважно у виноградниках; в Африці його можна побачити в кожному поселенні і навіть у центрі міст. Одуд обережний і полохливий, старанно уникає людини, довіряючи лише пастухам, адже їхні стада дають йому поживу.

Одуд – єдиний представник родини Одудові (Upupidae). Завбільшки як невелика ворона, забарвлення тіла лососево-рожеве; на голові великий, здатний підніматися чубок. Крила і хвіст мають яскравий чорно-білий малюнок, дзьоб довгий, зігнутий. Живуть переважно на землі, де шукають великих комах та ящірок. Гніздяться в дуплах дерев або на скелях, відкладаючи від 4 до 6 білих яєць.

Хоча одна пара одудів часто живе поруч з іншою, утім, справжні дружні стосунки можна помітити тільки у членів однієї сім’ї: сусіди постійно сваряться між собою. Їжа одуда – комахи, яких він збирає на землі та дістає з дір за допомогою свого довгого язика. Жуки-гнойовики і мертвоїди, м’ясні мухи, личинки та інші гнойові комахи є, очевидно, для нього ласою стравою, але при нагоді не відмовляється одуд і від хрущів, оленок, цвіркунів, мурашиних яєць і гусениць. Дзьоб одуда дуже зручний для схоплювання, але, щоб проковтнути здобич, птахові потрібно підкинути її вгору і потім спіймати. Якщо ви захочете виростити одуда, запам’ятайте: молодим птахам їжу треба проштовхувати в горло, інакше вони помруть з голоду, оскільки не в змозі проковтувати її самі і навчаються цього лише з часом.

У Європі для влаштування гнізда одуди найчастіше обирають дупла дерев, хоча не залишають поза увагою й діри в стінах або тріщини на скелях. У кладці 4–7 невеликих довгастих яєць дуже різної масті. Насиджує яйця самка, а самець добуває їй корм. Пташенята з’являються на світ сліпі, укриті рідким рудуватим пухом, який за кілька днів змінюється іншим, рожевувато-білого кольору і густішим. Вигодовують пташенят обоє батьків, по черзі приносячи їм личинки комах і черв’яків. Досягнувши 20–27-денного віку, пташенята полишають гніздо і починають літати, хоча ще протягом кількох тижнів залишаються поруч із батьками.

Цікавий факт

У давньогрецькій міфології фракійський цар Терей, син бога війни Ареса й бістонської німфи, був обернений на одуда після того, як спробував убити своїх дружин.

Залиште свій коментар!

grin LOL cheese smile wink smirk rolleyes confused surprised big surprise tongue laugh tongue rolleye tongue wink raspberry blank stare long face ohh grrr gulp oh oh downer red face sick shut eye hmmm mad angry zipper kiss shock cool smile cool smirk cool grin cool hmm cool mad cool cheese vampire snake excaim question

Коментар буде опубліковано після перевірки модератором

Ви можете увійти під своїм логіном або зареєструватися на сайті.

(обов'язково)