Нектаркові – родина птахів (Nectariniidae)

Відгуки: 0Тварини

Нектарка фіолетовоспинна
Нектарка фіолетовоспинна

Маленькі гарненькі пташки з розкішно забарвленим оперенням, що належать до ряду Горобцеподібні. Завбільшки від 9,5 до 25 см. Дзьоб довгий, тонкий, часто зігнутий донизу, злегка зазублений. Оперення у самців яскравіше, ніж у самок. Хоч загалом і схожі з колібрі, відрізняються від них короткими крилами та способом життя. Мешкають переважно в лісах і садах Старого Світу. Ця родина містить 8 родів та понад сотню видів.

Для нектаркових характерні кормові міграції, які вони здійснюють залежно від масового цвітіння рослин.

До тих видів, які забарвлені яскраво, але без металічного полиску або з незначним полиском і мають клиноподібний хвіст з подовженим середнім пером, належить нектарка фіолетовоспинна (Nectarinia violacea).

У цього виду прямий, трохи зігнутий, завдовжки майже такий, як і голова, дзьоб, відносно короткі крила. Хвіст клиноподібний, а два останні пера значно довші за інші.

У самця голова, шия, спина і малі покривні пера бронзово-зеленого кольору, знизу він яскраво-жовтий. Смуга на грудях і надхвісті блискучо-фіолетового кольору; махові та хвостові пера чорно-сині, очі карі, дзьоб та ноги чорні. Забарвлення самки брунатно-оливкове, а з нижнього боку сіро-жовте. Смуга на грудях і надхвісті блискучо-фіолетового забарвлення; махові та хвостові пера чорно-сині. Очі карі, дзьоб та ноги чорні. Довжина птаха – близько 15 см, крила – 5,5 см, довжина середніх хвостових пер – 9 см. Нектарка – перший птах у тропічних країнах, якого мандрівники зустрічають, прибуваючи з півночі в середню частину Африки.

Швидко пурхаючи, самець підлітає, сідає між колючками в гіллі, уважно озирається на свою самку, ніжно кричить, вітаючи її, і заходжується квапливо досліджувати квіти. При цьому він тримається прямо, пригладжує оперення, через що здається особливо струнким, і пурхає від однієї квітки до іншої, ударяючи в кожну 3 або 4 рази своїм дзьобом, щоб дістати комах, які сховалися в них. У пари птахів надзвичайно ніжні стосунки, і самець виявляє безмежну увагу до своєї подруги. Крім дуже гарного закличного крику, самець співає також милозвучну пісеньку. При цьому він настовбурчує пір’я на голові, опускає крила і трохи їх розводить, піднімає хвіст майже вертикально та обертається на всі боки, виграючи в променях сонця оперенням. Він хизується, мов павич, привабливістю свого оперення і намагається показати якнайліпше кожну частину свого розкішного убрання. Він не потерпить іншого самця на своїй території, тому нападає на кожного, хто вторгнеться туди. Супротивника гнівно переслідує в повітрі і не заспокоюється, аж доки не вижене ворога за межі своєї ділянки.

Час насиджування змінюється залежно від місцевості або, точніше, від того, коли настає в цій країні весна.

Залиште свій коментар!

grin LOL cheese smile wink smirk rolleyes confused surprised big surprise tongue laugh tongue rolleye tongue wink raspberry blank stare long face ohh grrr gulp oh oh downer red face sick shut eye hmmm mad angry zipper kiss shock cool smile cool smirk cool grin cool hmm cool mad cool cheese vampire snake excaim question

Коментар буде опубліковано після перевірки модератором

Ви можете увійти під своїм логіном або зареєструватися на сайті.

(обов'язково)