Нанду звичайний (Rhea americana)

Відгуки: 0Тварини

Нанду звичайний (Rhea americana)
Нанду звичайний

Належить до родини Нандові. Довжина дорослих птахів – до 140 см, вага – до 25 кг. Самці в середньому більші за самок. Нанду зовні нагадує страуса, проте майже удвічі дрібніший за нього. Голова і шия оперені. Ноги довгі, сильні, мають по три пальці. Спина, груди та крила – буро-попелясті, нижня частина тіла – брудно-біла, довга шия – жовта. Крила досить довгі; птах використовує їх для утримання рівноваги під час бігу.

Водиться в степах та рідких лісах Південної Америки. Нанду – чудовий бігун, якого не наздожене найкращий кінь; крім того, він уміє надзвичайно спритно петляти на всі боки, збиваючи з пантелику переслідувачів. Звичайний його крок дорівнює 50–60 см. Коли він ступає з розведеними крилами, то довжина кожного кроку досягає метра, а під час переслідувань його стрибки сягають 1,5 м і птах так швидко переставляє ноги, що неможливо розрізнити окремі кроки.

У період дощів нанду харчується переважно конюшиною та комахами. Дуже полюбляє різні городні рослини, вивезені з Європи. Ці птахи також охоче поїдають насіння будяків, які шкодять пасовищам. Для поліпшення травлення нанду, так само як і Курячі, ковтає камінці. У сезон розмноження самець видає глибокий і гучний крик «нанду», завдяки якому птах і дістав свою назву.

Влаштування гнізда – обов’язок самця. Для його створення нанду користуються ямами, які роблять на землі дикі бики.

Нанду часто утримують на фермах, де птахи з'їдають силу-силенну великих безхребетних, які завдають значної шкоди сільському господарству, – сарану, коників, клопів і тарганів.

Намагаючись позбутися дошкульних комах, тварини лягають на спину і, допомагаючи собі задніми ногами, соваються на місці. Якщо такого заглиблення не знайдеться, то самець нанду викопує його сам і вистилає дно ями кількома билинами. У кладці досить багато яєць, адже у спільне гніздо відкладають яйця кілька самок. Коли яйця покладені, самка залишає гніздо, доручивши всі подальші батьківські клопоти своєму партнерові. Пташенята нанду сірі з темними поздовжніми смужками.

В одному гнізді нанду може назбиратися до 80 яєцьу які залишили 12 самок. Турбота про потомство цілковито лягає на плечі самця, який розпочинає насиджування через 2–7 днів після кладки першого яйця. Триває насиджування до 43 днів. Незважаючи на те, що між відкладанням першого й останнього яйця минає близько двох тижнів, усі пташенята з’являються на світ протягом 36 годин.

Серед тварин у нанду ворогів небагато, хіба тільки кугуар схопить іноді дорослого птаха, а лисиця або орел викрадуть пташеня. Але найнебезпечніші вороги нанду – вогонь і людина. Саме під час розмноження нанду пастухи підпалюють степи, щоб знищити торішню траву. Через це потерпають безліч гнізд різних птахів.

Залиште свій коментар!

grin LOL cheese smile wink smirk rolleyes confused surprised big surprise tongue laugh tongue rolleye tongue wink raspberry blank stare long face ohh grrr gulp oh oh downer red face sick shut eye hmmm mad angry zipper kiss shock cool smile cool smirk cool grin cool hmm cool mad cool cheese vampire snake excaim question

Коментар буде опубліковано після перевірки модератором

Ви можете увійти під своїм логіном або зареєструватися на сайті.

(обов'язково)