Лежень (Burhinus oedicnemus)


Лежень (Burhinus oedicnemus)
Лежень (Burhinus oedicnemus)

Належить до родини Лежневі. Завдовжки досягає 45 см, розмах крил – 80, довжина крила – 25, хвоста – 13 см. Оперення верхніх частин тіла такого ж кольору, як і в жайворонків; пір’я іржаво-сіре з чорно-бурими смужками; нижня частина тіла жовтувато-біла; махові й рульові пера – чорні.

Батьківщина цих птахів – Південна Європа, Північна Африка і Центральна Азія. Цей мешканець степів і пустель страшенно полюбляє самоту, він не піклується про подібних собі і погано уживається з іншими тваринами. Вдень лежня можна побачити хіба що випадково, адже він набагато раніше помічає людину, ніж та його. А вночі жваво бігає туди й сюди, кричить і виявляє таку спритність у літанні, яка аж ніяк не асоціюється з його назвою – «лежень».

їжа цих птахів – комахи, равлики, жаби, ящірки, миші та, мабуть, яйця інших пернатих. Наприкінці квітня можна побачити гніздо – невеличке заглиблення в піску, у якому лежать 2–3 яйця завбільшки з курячі.

На рівній поверхні степу чи пустелі лежень щільно притискається до землі і стає зовсім непомітним, адже його оперення має колір навколишньої місцевості.

Залиште свій коментар!

grin LOL cheese smile wink smirk rolleyes confused surprised big surprise tongue laugh tongue rolleye tongue wink raspberry blank stare long face ohh grrr gulp oh oh downer red face sick shut eye hmmm mad angry zipper kiss shock cool smile cool smirk cool grin cool hmm cool mad cool cheese vampire snake excaim question

Коментар буде опубліковано після перевірки модератором

Ви можете увійти під своїм логіном або зареєструватися на сайті.

(обов'язково)