Лелека білий (Ciconia ciconia)


Лелека білий (Ciconia ciconia)
Лелека білий

Це великий болотяний птах з родини Лелекові. Крила та надзвичайно довгі покривні пера у нього чорні, а ось оперення брудно-біле. Дзьоб довгий, загострений, червоного кольору; ноги довгі червонясті.

Зріст близько 100–125 см, розмах крил – 155–200 см. Маса дорослого птаха досягає 4 кг. Самки забарвленням не відрізняються від самців, але дещо менші.

Лелека водиться по всій Європі, за винятком північних країн, а під час зимових перельотів пролітає всю Африку та Індію. У Західній Європі лелеки з’являються вже між кінцем лютого і початком квітня. Для проживання вони обирають вологу рівнинну місцевість, переважно болота і трясовини. Хоча багато лелек і оселяються далеко від людського житла, у лісах, але чимало їх гніздиться й на дворах селянських садиб і часто – на дахах будинків.

Білий лелека – найвідоміший із лелек. Вважається охоронцем оселі, символом постійності й добробуту. Білі лелеки живуть у середньому 20 років.

Їдять лелеки різних тварин. Це хижі птахи у повному розумінні слова. Здається, лелеки полюбляють земноводних, комах та дощових черв’яків. Під час своїх прогулянок вони полюють, а оскільки найчастіше їм трапляються жаби, миші та комахи, то вони й стають їх першою здобиччю. Лелеки також убивають ящірок, вужів і навіть отруйних змій. Особливо смакують їм отруйні гадюки.

А ще лелеки крадуть яйця всіх птахів, які влаштовують свої гнізда на землі, безсовісно знищують молодих пташенят й іноді приносять своїм дитинчатам цілі гнізда з кладкою. Крім того, лелека нападає на бджіл, тому пасічники вважають його своїм небезпечним ворогом.

«Він умієу – зазначає Науман, – пристосовуватись до людей. Лелека-новачок, щойно прибувши в незнайому місцевість, перші дні свого перебування боязкий і обережний, але досить йому помітити покладене ким-небудь на дах чи на верхівку дерева колесо, яке зазвичай править за фундамент для гнізда, як зараз же зметикує, що цим його запрошують – і увесь страх його миттю зникає; за кілька днів він стає настільки довірливим, що дозволяє себе роздивлятися зовсім зблизька».

Раз побудоване гніздо лелека використовує щороку. Відомо, що в багатьох з них лелеча родина селиться сто років поспіль. Якщо парі не заважати, вона, прилетівши, одразу заходжується лагодити старе гніздо; завдяки цьому воно з кожним роком стає все вищим і важчим. Ця будова не надто міцна; за основу для неї правлять палиці та гілки завтовшки з великий палець, а також грудки землі і шматки дерну; другий шар утворено з тонших гілок, стебел та листя очерету. Усередині гніздо вистелено жмутками трави, гноєм, соломою, ганчірками та пір’ям.

У середині або наприкінці квітня самка відкладає своє перше яйце, а за кілька днів – решту 3 або 4. Насиджують кладку обоє батьків по черзі. Пташенят вигодовують різними личинками і комахами, черв’яками, п’явками; пізніше вони починають вживати грубішу їжу. Лелеки приносять пташенятам і воду в дзьобі, а потім її випльовують.

Наприкінці липня лелеки вирушають у вирій. Зграя увесь час поповнюється і може досягати 2–5 тисяч особин.

Залиште свій коментар!

grin LOL cheese smile wink smirk rolleyes confused surprised big surprise tongue laugh tongue rolleye tongue wink raspberry blank stare long face ohh grrr gulp oh oh downer red face sick shut eye hmmm mad angry zipper kiss shock cool smile cool smirk cool grin cool hmm cool mad cool cheese vampire snake excaim question

Коментар буде опубліковано після перевірки модератором

Ви можете увійти під своїм логіном або зареєструватися на сайті.

(обов'язково)