Казуар шоломоносний (Casuarius casuarius)

Відгуки: 0Тварини

Казуар шоломоносний (Casuarius casuarius)
Казуар шоломоносний

Вид із родини Казуарові. Досягає висоти 1,5 м і ваги близько 80 кг. Відзначається волосистим оперенням. Дзьоб у них прямий, з боків сплюснений, тож здається круглястим, на спинці опуклий. Перед ледь гачкуватим кінцем дзьоба, згори і знизу, помітні зубці. Ніздрі, борозенки яких займають майже увесь дзьоб, відкриваються при самому його кінчику. На голові птаха є кістяний шолом, який у всіх донині відомих видів має різну будову. Верхня половина шиї гола, надзвичайно яскравого кольору, спереду ж звичайно має один або два шкірясті нарости. Короткі товсті ноги трипалі; кігті внутрішніх пальців більш ніж удвічі довші за кігті інших пальців. Короткі крила не мають справжніх махових пер; на їхньому місці помітні п’ять круглих стрижнів без борідок, схожих на рогові шипи; справжніх стернових пер теж немає. Покрив тіла радше нагадує волосся, ніж пір’я, адже короткі, жорсткі борідки стирчать нарізно і не мають бічних волокон. Шолом утворюється з підвищення лобової кістки й укритий роговою масою. Чіткої відмінності між самками і самцями немає.

Усі мандрівники, які бодай щось могли повідомити про життя казуарів на волі, погоджуються з тим, що вони, на противагу своїм родичам, населяють густі ліси. Живе у вологих лісах Нової Гвінеї, а також у північно-східній частині Австралії. На малонаселених островах вони не лише не рідкісні, а й навіть скоріше звичайні, хоча трапляються завжди поодинці.

Казуари не бігають, а пересуваються підтюпцем, тримаючи тулуб горизонтально; причому через подовжені пера надхвістя птах здається вищим ззаду, ніж спереду. Казуари ходять один за одним не надто швидко, але якщо їм таки доводиться від чогось утікати, то мчать з вражаючою швидкістю, роблячи при цьому на диво спритні повороти і стрибки, іноді заввишки до 1–1,5 м. Казуари чудово плавають.

Цього птаха слід зарахувати до рослиноїдних, хоча не гребують вони і тваринною їжею. Особливо казуари полюбляють багряно-червоні плоди однієї пальми.

У Новій Гвінеї шоломоносних казуарів часто тримають у неволі. Маленькі пташенята розгулюють вулицями, але з досягненням статевої зрілості стають дуже небезпечними, і тоді їхню волю обмежують. Птахів відгодовують, аби потім з’їсти чи продати до зоопарку.

У неволі казуари часто відкладають яйця, та лише в небагатьох зоологічних садах вдалося вивести пташенят. Найбільшою перешкодою для розмноження є сварлива вдача самих птахів. Рідко можна знайти пару, яка співіснувала б мирно.

Залиште свій коментар!

grin LOL cheese smile wink smirk rolleyes confused surprised big surprise tongue laugh tongue rolleye tongue wink raspberry blank stare long face ohh grrr gulp oh oh downer red face sick shut eye hmmm mad angry zipper kiss shock cool smile cool smirk cool grin cool hmm cool mad cool cheese vampire snake excaim question

Коментар буде опубліковано після перевірки модератором

Ви можете увійти під своїм логіном або зареєструватися на сайті.

(обов'язково)