Какаду – родина птахів (Cacatuidae)

Відгуки: 0Тварини

Какаду – родина птахів (Cacatuidae)
Какаду

Це великі та середні розмірами папуги завдовжки від ЗО до 70 см. Найхарактерніша ознака – великий рухливий чубок на голові, їхній ареал поширення – від Філіппінських островів до Нової Зеландії та від Тимору до Соломонових островів. Майже всі види збиваються у великі зграї, що населяють ліси та гаї, і налітають звідти на навколишні поля та луки.

Усі какаду розумні, кмітливі, здебільшого мають серйозну та мирну вдачу; у них, крім того, спостерігається велика цікавість і добра пам’ять. Як і решта папуг, какаду живуть на волі зграями, які зберігають зв’язок навіть у період розмноження. Ночують вони у листі високих дерев і гучними криками вітають ранок; потім здіймаються і летять на засіяне поле чи в інше місце, сподіваючись там знайти достатньо корму. Плоди, зерна, насіння, бульби та цибулини – їхня основна їжа.

Какаду часто завозяться до Європи, де вони легко звикають до нашого клімату. Якщо їх добре доглядати, птахи можуть прожити в клітках досить довго. Та й доглядати за ними зовсім неважко.

На півночі Австралії та сусідніх островах водиться чорний какаду (Probosciger aterrimus), який належить до найбільших папуг, з довжиною тіла до 80 см і вагою до 1000 г. Його здоровенний дзьоб довший за голову і верхня щелепа закінчується довгим, загнутим усередину вістрям. Не менш характерний його довгий м’ясистий, валькуватий язик, укритий на кінці чорною роговою оболонкою – ним птах користується як ложкою.

У природі чорний какаду харчується горіхами канарського дерева. їх дуже важко замінити чимось іншим, тому навіть у зоопарках ці пташки живуть порівняно недовго.

Оперення його одноманітно чорне із зеленуватим полиском, укрите білим пилом, чубок складається з довгих, вузьких пер сіруватого кольору. Птахи звичайно сидять на верхівках найвищих дерев, голосно і хрипло кричать, спритно лазять і легко літають. Тубільці забирають молодих птахів з гнізда, вирощують їх і продають торговцям. Приручити їх дуже легко.

Найближчими родичами щойно описаного виду є червонохвості траурні какаду, які бувають завбільшки з ворона. Мають примітний великий дзьоб, зігнутий півколом; сильні ноги, що закінчуються великими пальцями; крила довгі й гострі, хвіст також довгий і широкий; оперення м’яке, на задній частині голови переходить у чубок.

Молуккський какаду (Cacatue moluccensis) належить до найбільших какаду і має біле оперення зі слабким рожевим полиском та червоний чубок. Довжина його тіла близько 50 см; вага до 900 г. Забарвлення оперення біле, на голові, шиї, грудях та череві – блідо-рожевий відтінок. Підхвістя жовтогаряче із жовтим, а підкрилля жовтогаряче з рожевим. Чубок завбільшки приблизно 17 см. На батьківщині він – один з найпоширеніших птахів, якого можна зустріти як на березі моря, так і всередині країни. Це надзвичайно тямучий папуга, який дуже прихиляється до людини.

Какаду – найцікавіші і найкумедніші папуги для кімнатного утримання. Хоча вони й не великі мастаки розмовляти, їх можна навчити вимовляти кілька десятків слів і видавати найрізноманітніші звуки.

Залиште свій коментар!

grin LOL cheese smile wink smirk rolleyes confused surprised big surprise tongue laugh tongue rolleye tongue wink raspberry blank stare long face ohh grrr gulp oh oh downer red face sick shut eye hmmm mad angry zipper kiss shock cool smile cool smirk cool grin cool hmm cool mad cool cheese vampire snake excaim question

Коментар буде опубліковано після перевірки модератором

Ви можете увійти під своїм логіном або зареєструватися на сайті.

(обов'язково)