Гуси (Anser)

Відгуки: 0Тварини

Гуска сіра (Anser anser)
Нащадки сірої гуски – наші звичайні домашні гуси – мало відрізняються від своїх прабатьків особливостями і вдачею.Сіра гуска – найбільша з усіх диких гусей, що водяться в Європі. Гніздиться в Північній і Середній Європі, звідси через Середню Азію аж до Камчатки, на південь – до Північно-Західної Індії та Китаю.

Птахи з родини Качкові. Вони відрізняються від лебедів товстим тулубом, коротшою шиєю та дзьобом і високими ногами.

Дзьоб – майже дорівнює довжині голови, зверху – закруглений, знизу – плаский, з гострими зубчиками на краях і вкритий м’якою шкіркою. У кожній частині світу є свої види гусей. В Азії та Європі багато видів трапляються однаково часто; деякі розселені по півночі всієї земної кулі. На воді вони тримаються менш від інших качкових, а частину свого життя проводять на суходолі і навіть на деревах; у долинах вони водяться частіше, ніж у горах. Хода гусей краща, ніж в інших качкових; плавають вони хоча й гірше за качок і лебедів, але все-таки досить спритно і швидко; пірнають на значну глибину, літають легко і гарно, долаючи великі простори. Багато видів видають буркотливі звуки, інші ґелґочуть; якщо їх розсердити, гуси звичайно шиплять.

Це, безперечно, розумні, тямучі й обережні птахи; вони не довіряють людині, чудово відрізняють мисливця від пастуха, виставляють сторожів і з розсудливістю уживають всіх заходів безпеки. Потрапивши в неволю, вони дуже швидко пристосовуються до нових умов і за короткий час стають зовсім ручними.

Хоча самець не бере участі в насиджуванні, але пізніше разом із самкою водить пташенят і пильно охороняє всю сім’ю. Під час своїх перельотів, які здійснюються звичайно вночі, вони іноді, пролітаючи низько в тумані, потрапляють помилково до людських поселень. Гуси харчуються переважно рослинною їжею. За допомогою свого з ріжучими краями дзьоба вони скубуть траву і злаки, капусту й інші городні рослини, обривають листочки, ягоди, стручки і колоски, спритно їх вилущують і добувають зерна, копирсаються на дні мілких калюж, шукаючи і там поживу. Деякі види їдять, крім того, комах, черепашок і дрібних хребетних. На всі види гусей люди полюють.

Від сірої гуски (Anser anser) пішли домашні гуси. Колір її оперення на спині буро-сірий, на нижній частині тіла жовтувато-сірий з чорними плямами; пір’я надхвістя і черева – білі. Сіра гуска характерна для місцевостей з помірним кліматом; ареал її поширення охоплює всю Європу та Азію між 70° і 45° північної широти; вона віддає перевагу болотам, що чергуються з великими водними просторами, або важкодоступним острівцям, густо зарослим травою, очеретом і чагарником. Прилетівши на батьківщину, парочки відшукують собі підхожу місцинку для гнізда. З товстих і м’яких стебел сплітається груба основа гнізда, яке вистилається ніжнішим матеріалом і товстим шаром пуху. Готуючись до насиджування, самка вискубує на собі весь пух, викладає ним гніздо зсередини, а також накриває ним самі яйця, коли ненадовго залишає їх. Пташенята вилуплюються на 28-й день насиджування; через 1–2 дні батьки відводять їх на воду, де ті вчаться відшукувати собі корм.

Залиште свій коментар!

grin LOL cheese smile wink smirk rolleyes confused surprised big surprise tongue laugh tongue rolleye tongue wink raspberry blank stare long face ohh grrr gulp oh oh downer red face sick shut eye hmmm mad angry zipper kiss shock cool smile cool smirk cool grin cool hmm cool mad cool cheese vampire snake excaim question

Коментар буде опубліковано після перевірки модератором

Ви можете увійти під своїм логіном або зареєструватися на сайті.

(обов'язково)