Голуби – родина птахів (Columbidae)

Відгуки: 0Тварини

Голуби – родина птахів (Columbidae)
Людина приручила дикого сизого голуба більш як 5000 років тому, а можливо, й 10000 років тому. З того часу голубівники вивели понад 800 порід домашніх голубів, різних кольором, формою тіла і призначенням.

Птахи середніх розмірів, з невеликою головою, короткою шиєю і жорстким оперенням. Дзьоб у них короткий, звичайно слабкий і має невеликий гачок; короткі ноги закінчуються 4 пальцями, з яких 3 обернені вперед і один назад; кігті міцні, але короткі і слабо заломлені. Крила складаються з жорстких махових пер. В оперенні переважають ніжні барви, хоча трапляються і яскраві кольори. Самець і самка мало відрізняються один від одного, але пташенята завжди дуже різко різняться від батьків. Щодо їх розмірів можна сказати, що велетень серед голубів зростом з невелику індичку, а карлик завбільшки приблизно як жайворонок.

Голос у них загалом схожий у всіх видів; більша частина їх видає уривчасті, глухі звуки; інші воркують. Із зовнішніх чуттів найбільш розвинений зір. Голуби боязкі й обережні, але не завжди вміють відрізнити справжню небезпеку від уявної. Приручити їх по-справжньому досить важко, оскільки тямучість їхня слабка, а пам’ять не видатна; та все ж у розумовому відношенні голуби значно перевершують курячих.

Гніздо голубів – недбала споруда із сухих хмизинок, безладно складених, і часто така неміцна, що дивуєшся, як вона не розсипається від вітру і дощу; воно розташоване в гілках дерев або кущів, у печерах скель, на пнях і рідко на голій землі. Висиджують яйця, яких буває завжди 2, і самець і самка, але перший робить це дуже неохоче.

Голуб-мандрівник був одним з найпоширеніших птахів на Землі, загальна кількість яких оцінювалася 3–5 млрд особин. На початок XX ст. їх було остаточно винищено. Останнього голуба в природі убили в березні 1900 р. Остання самка на ім’я Марта померла 1914 р. в зоопарку міста Цинциннаті (СІЛА).

Вони покидають не тільки яйця, а й щойно народжених дитинчат, якщо їх потривожать. Голуби – мешканці всієї земної кулі в найширшому розумінні слова; переважно вони селяться в лісах, і ті види, які живуть на голих скелях, становлять виняток. Найбільшого розвитку цей ряд досягає на островах Тихого океану, і взагалі голуби порівняно більше населяють острови, ніж материки.

Усі види, що живуть на півночі,– перелітні птахи, а ті, що живуть на півдні,– кочові або осілі. Осілі звичайно живуть парами. їжу голубів становлять майже виключно продукти рослинного царства; але й тваринну їжу – равликів, гусениць, черв’ячків – вони їдять у незначній кількості. Деякі види, що поїдають круглі зерна, проковтують для поліпшення травлення шматочки кварцу або інші тверді камінці; їм потрібно також багато води, яка вживається не тільки для вгамовування спраги, а й для того, щоб у ній розбухли зерна.

Залиште свій коментар!

grin LOL cheese smile wink smirk rolleyes confused surprised big surprise tongue laugh tongue rolleye tongue wink raspberry blank stare long face ohh grrr gulp oh oh downer red face sick shut eye hmmm mad angry zipper kiss shock cool smile cool smirk cool grin cool hmm cool mad cool cheese vampire snake excaim question

Коментар буде опубліковано після перевірки модератором

Ви можете увійти під своїм логіном або зареєструватися на сайті.

(обов'язково)