Глухар (Tetrao urogallus)

Відгуки: 0Тварини

Глухар (Tetrao urogallus)
Своєю назвою глухар завдячує відомій особливості самця: коли птах токує у шлюбний період, то зовсім втрачає пильність, і цим часто користуються мисливці.

Належить до родини Фазанові. Це найбільший птах підродини Тетерукові. Розмір самців досягає 110 см, розмах крил до 1,4 м, а маса до 6 кг. Самки помітно менші. Його тім’я і горло чорнуваті, шия темно-попеляста, спина чорнувата із сірим і бурим нальотом; верхня частина крил чорно-бура. 18–20 хвостових пер чорні, груди блискучого зеленого кольору; решта нижньої частини тіла вкрита чорними і білими плямами.

За давніших часів глухар населяв ліси Північної Азії та Європи; але тепер його в багатьох місцевостях остаточно винищено. Ареал його поширення охоплює всю Європу, за винятком Англії, Голландії і Данії, і Сибір; в Америці, Африці та Австралії його немає зовсім. Він віддає перевагу гірським лісам над лісами, що ростуть на рівнині, хоча й не уникає тих; там, де є мішані ліси, особливо як вони ростуть на вологому ґрунті, глухар селиться в них найохочіше.

Це осілий птах, хоча й не цілком: за тривалої холоднечі він залишає іноді свій притулок у високих горах і спускається в нижчі місцевості, а коли настає тепла погода, знову повертається на висоти. Гніздо глухаря являє собою досить пласке заглиблення поблизу дерева, вистелене небагатьма сухими гілочками. Глухар висиджує свої яйця зі справді зворушливою старанністю; за словами Геєра, можна, наприклад, під час висиджування підняти самку руками з гнізда і знов посадити на місце. За сприятливих обставин пташенята ростуть дуже швидко. їжу їх становлять майже виключно комахи; мати водить їх на підхожі місця, розриває землю, кладе їм на дзьоб муху, жучка, личинку, черв’ячка і так привчає їх їсти; особливо люблять молоді глухарі лялечки мурашок. Пізньої осені сім’я глухаря розділяється: самки залишаються з матір’ю, а самці кочують спільно, подають час від часу свій голос, часто б’ються, а наступної весни поводяться як цілком дорослі птахи.

Глухарям загрожує багато ворогів. Старим самцям вони, звичайно, менш небезпечні, оскільки глухарі дуже обережні; але пташенят і яйця у величезній кількості знищують хижаки; самки також часто стають здобиччю великих хижих птахів, особливо орла і пугача.

Залиште свій коментар!

grin LOL cheese smile wink smirk rolleyes confused surprised big surprise tongue laugh tongue rolleye tongue wink raspberry blank stare long face ohh grrr gulp oh oh downer red face sick shut eye hmmm mad angry zipper kiss shock cool smile cool smirk cool grin cool hmm cool mad cool cheese vampire snake excaim question

Коментар буде опубліковано після перевірки модератором

Ви можете увійти під своїм логіном або зареєструватися на сайті.

(обов'язково)