Дятел сивий (Picus canus)

Відгуки: 0Тварини

Дятел сивий (Picus canus)
Сивий дятел віддає перевагу не надто густим лісам з відкритими ділянками. Звичайно годується на поверхні землі – промацує дзьобом ґрунт, розшукуючи мурашок, і липким язиком захоплює здобич.

Належить до родини Дятлові. Розмірами він мало поступається зеленому дятлові: 30 см завдовжки, розмах крил не більше 50 см, довжина крила 15 см, а хвоста – 11 см. Ареал поширення охоплює більшу частину Європи, за винятком Великої Британії, весь Сибір, межуючи на сході з Японією, а на півдні – з Персією.

Сивий дятел харчується переважно мурашками і особливо любить ласувати деякими їхніми видами. Довбаючи дерева, він витягує з них усіх комах і личинок, які йому попадаються, а якщо влітку йому доведеться натрапити на голу гусінь, то поїдає і її. Пізньої осені і взимку він харчується, крім того, ще й рослинною їжею.

Період розмноження для сивих дятлів настає дещо пізніше, ніж для зелених, але гнізда ті й інші в’ють однаково. Сивий дятел сам видовбує дупло. Вхідний отвір такий вузький, що дятел заледве може протиснутися в нього; саме ж дупло має часто 30 см або принаймні 25 см завглибшки, 15–20 см завширшки і дуже гладеньке всередині. На яйцях дятли сидять з такою впертістю, що нерідко вдається спіймати їх у самому гнізді.

Крім людини, сивого дятла переслідують ще тільки найбільші з представників родини Соколині, особливо тетерев’ятник і перепелятник. Але ще небезпечнішою за яструба для дятлів буває сувора зима.

Залиште свій коментар!

grin LOL cheese smile wink smirk rolleyes confused surprised big surprise tongue laugh tongue rolleye tongue wink raspberry blank stare long face ohh grrr gulp oh oh downer red face sick shut eye hmmm mad angry zipper kiss shock cool smile cool smirk cool grin cool hmm cool mad cool cheese vampire snake excaim question

Коментар буде опубліковано після перевірки модератором

Ви можете увійти під своїм логіном або зареєструватися на сайті.

(обов'язково)