Деркач (Crex crex)

Відгуки: 0Тварини

Деркач (Crex crex)
Деркач.

Належить до родини Пастушкові, відзначається сплющеним з боків, сильним тілом, коротким міцним дзьобом, середньої довжини ногами, опуклими крилами і коротким, майже схованим у покривних перах хвостом. Довжина тіла до 25 см і вага близько 150 г. Оперення його зверху темно-бурого кольору з оливково-сірими плямами, знизу попелясто-сіре, крила буро-червоні з жовтувато-білими плямами.

Деркач поширений у Північній Європі і Середній Азії; у Південній Європі він з’являється лише під час перельоту. Гніздиться серед трави у вологих луках біля водойм, при цьому віддаючи перевагу заростям верболозу чи іншого чагарника. Часто обирає ділянки, які використовують для сінокосу або для випасання худоби.

Це радше нічний, ніж денний птах; принаймні, його голос не почуєш у спекотні години дня, зате він не вгаває майже всю ніч. Який він милозвучний, такий і ворожий до себе подібних та інших, слабкіших тварин. Це хижий птах.

Відразу після прильоту деркач починає розмноження. У сухому місці парочка викопує ямку і вистилає її сухим листям та стеблами трав. Яйця, кількість яких коливається від 7 до 12, досить великі, і самка насиджує їх з надзвичайною старанністю; вона не тікає навіть від коси і часто стає жертвою материнського обов’язку. Насиджує 15–17 днів. Пташенята у віці одного тижня починають самостійне життя.

Починаючи з кінця XIX ст. популяція деркачів у світі стала значно зменшуватися, і в результаті до другої половини XX ст. в багатьох країнах Західної Європи він став дуже рідкісним, зникаючим птахом.


Залиште свій коментар!

grin LOL cheese smile wink smirk rolleyes confused surprised big surprise tongue laugh tongue rolleye tongue wink raspberry blank stare long face ohh grrr gulp oh oh downer red face sick shut eye hmmm mad angry zipper kiss shock cool smile cool smirk cool grin cool hmm cool mad cool cheese vampire snake excaim question

Коментар буде опубліковано після перевірки модератором

Ви можете увійти під своїм логіном або зареєструватися на сайті.

(обов'язково)