Беркут (Aquila сhrуsаеtоs)

Відгуки: 0Тварини

Беркут (Aquila сhrуsаеtоs)
Підпис: На сьогодні час беркут повністю зник або став дуже рідкісним птахом у багатьох регіонах світу, більш або менш зберігся лише у горах, тундрі та у степах.

Беркут – один з найвідоміших хижих птахів родини Яструбині, найбільший орел. Гніздо влаштовує на дереві або на важкодоступному скелястому уступі. У Центральній Азії беркута використовують для промислового полювання на лисиць, зайців, іноді вовків.

Найбільший з родини Яструбові. Довжина беркута досягає 80–95 см, розмах крил – 2 м і більше. Потилиця і задня частина шиї – іржаво-буро-жовті, решта оперення в перших двох основних третинах – біле, на кінці – досить рівномірного темно-бурого кольору; хвіст в основній третині білий, на кінці чорний.

Живе птах у високих гірських поясах і великих лісах Європи та Азії, але, трапляється, долітає аж до Північно-Східної Африки. Вибравши певну місцевість, переважно на високих горах і недоступних скелях, пара беркутів тримається її дуже вперто і не покидає навіть узимку. Спільно добуваючи собі їжу, беркути спільно і поїдають її, але обід не завжди проходить тихо-мирно, і ласий шматок часто стає кісткою незгоди. Відпочивши, беркут зазвичай летить на водопій.

Тільки сидячи і на льоту цей орел величний і гарний; а от хода його незграбна й безпорадна. Беркут, ширяючи у вишині й помітивши здобич, спочатку опускається по спіралі, щоб точніше націлитися на побачений предмет, раптово складає крила, зі свистом кидається вниз у косому напрямі просто на жертву і щосили б’є її обома лапами. Іноді беркут нападає і на сильніших за себе тварин.

У всіх горах, де тільки водиться беркут, він надзвичайно небезпечний для дрібної худоби: незважаючи на пастухів, голодний орел може викрадати ягнят і козенят. Взагалі, годі навіть перелічити всіх тварин, на яких полює беркут: з європейських птахів від нього не потерпають хіба що хижаки та швидкокрилі співочі птахи, а із ссавців, крім великих хижаків, тільки великі копитні.

Беркут починає гніздитися рано, часто в середині або наприкінці березня. Гніздо, звите на дереві або в горах з міцних гілок, має в діаметрі 1,3–2 м і збільшується з роками вгору. Яйця беркута порівняно невеликих розмірів і кількість їх ніколи не перевищує трьох. Обоє батьків з надзвичайною ніжністю поводяться з пташенятами, які ростуть дуже повільно; найчастіше виживає тільки одне, найсильніше пташеня.

Залиште свій коментар!

grin LOL cheese smile wink smirk rolleyes confused surprised big surprise tongue laugh tongue rolleye tongue wink raspberry blank stare long face ohh grrr gulp oh oh downer red face sick shut eye hmmm mad angry zipper kiss shock cool smile cool smirk cool grin cool hmm cool mad cool cheese vampire snake excaim question

Коментар буде опубліковано після перевірки модератором

Ви можете увійти під своїм логіном або зареєструватися на сайті.

(обов'язково)