Мітка: хижі птахи


Міська ластівка

Міська ластівка

 Живе по всій Україні, гніздиться на міських будинках та інших спорудах.  Довжина тіла – до 13 см, маса – 60–70 г. Ловить комах високо в повітрі.  Схожі на кулю гнізда з вузьким отвором, зліплені з розмоклого ґрунту, розташовує під карнизами будинків. У кладці – 4–6 яєць. Насиджування триває два тижні. Пташенята залишаються в гнізді до […]

Сокіл боривітер

Боривітер

 Ареал охоплює всю Україну, навіть великі та малі міста.  Довжина тіла – до 35 см, маса – до 240 г. Живиться великими комахами, ящірками, дрібними гризунами та пташками.  Здобич ловить на землі.  Гнізд не будує, займаючи чужі, особливо сорочі. Іноді відкладає яйця прямо на карнизі будинку. У кладці буває до 4–6 яєць.  Зимує в країнах […]

Болотяна сова

Болотяна сова

 Зустрічається по всій території України. Віддає перевагу відкритим заболоченим місцевостям, лісів уникає.  Довжина тіла – близько 40 см, розмах крил – до 100 см, а маса зазвичай не перевищує 400 г. Ловить переважно гризунів, у першу чергу полівок. Гніздиться завжди на землі. Кладку з 5–10 яєць відкладає на досить убогу підстилку. Успіх вирощування потомства залежить […]

Лебідь-шипун

Лебідь-шипун

 Ареал охоплює всю Україну. Довжина тіла – до 160 см, розмах крил – майже 2,5 м, маса – до 15 кг.  Живиться переважно водяними рослинами. Гніздиться на заломах торішнього очерету. Кладку з 4–6 яєць насиджує самка. Самець пильно охороняє її та пташенят. Зимує скрізь, де є спокійні незамерзаючі водойми.  Зрідка на південних узбережжях можна зустріти […]

Великии яструб

Яструб великий.

 Зустрічається в лісах і лісопосадках по всій Україні, крім Степового Криму.  Довжина – до 66 см, маса – до 1,5 кг. Живиться переважно птахами. Полює із засідки, найчастіше на ворон і дроздів. Рідше добуває качок, фазанів, а почасти й невеликих хижих птахів. Відомі випадки нападу яструба на білок і навіть зайців.  Утворює постійну пару, що […]

Сокіл Сапсан

Сокіл Сапсан

 Гніздиться на всіх континентах та багатьох островах, уникає тільки густих тропічних лісів Південної Америки і Центральної Африки.  Тіло завдовжки до 50 см. Живиться різноманітними птахами. Сам гнізда не будує. Кладка з двох-чотирьох яєць розміщується просто на карнизах урвищ або в покинутих гніздах фуків чи інших хижих птахів. Утім, він частенько ці гнізда просто захоплює!  Наздоганяючи […]


Copyright © 2017 | Всеукраїнська Електронна Енциклопедія
Копіювання матеріалів "Всеукраїнської електронної енциклопедії" дозволяється лише зі згоди адміністрації проекту.
Украина онлайн