Мітка: хижі птахи


Скопа

Скопа

Гніздиться в небагатьох місцях Полісся, долини Дніпра та Сіверського Дінця. Живиться виключно живою рибою. Утворює постійні пари. Величезне гніздо скопа розміщує на вершинах високих дерев. У кладці зазвичай буває 2–3 яйця. З осені відкочовує на південь, аж до морських узбереж.

Сич хатній

Сич хатній

Населяє всю Україну. Полюбляє відкритий ландшафт. Довжина – до 28 см, маса – до 180 г. Полює на великих комах, мишей, полівок, щурів. У нас гніздує в людських будівлях, рідше – серед руїн та в дуплах дерев. У кладці – до 8 яєць.

Осипуха

Осипуха зі здобиччю

Живе переважно в західних регіонах України. Полює на мишей і щурів. Гніздує тільки поблизу людини – на горищах, дзвіницях, у старих покинутих будинках тощо. У кладці – 5–8 яєць. Пташенят вигодовує близько 2 місяців. Веде нічний або присмерковий спосіб життя.

Сип білоголовий

Сип білоголовий

Живе тільки в горах Криму, хоча в минулому столітті зустрічався й на південному заході – в долині Дністра. Довжина – 1 м, маса – 8 кг. Живиться виключно стервом. У пошуках поживи ширяє в небі, на великій висоті. Пари постійні. Масивне гніздо з гілляк будує тільки на скелястих карнизах. У кладці 1 яйце. Пташеня починає […]

Пугач

Пугач

Зрідка зустрічається на відкритій місцевості – в горах чи на рівнині по всій території України. Довжина тіла пугача досягає 72 см, маса – до 3,5 кг. Це найбільша з усіх сов світової фауни. Додержується постійної пари. Гнізд не будує. В березні кладка з 2–3 яєць розміщується просто на голому ґрунті, десь у потаємному місці. Пташенята […]

Польовий лунь

Польовий лунь

Поширений на відкритих просторах степової зони України та прирічкових луках. При розмаху крил близько метра маса луня рідко перевищує 400 г. Красиво планеруючи, лунь облітає свої угіддя, видивляючись у траві мишей і полівок. Часом переходить на низький бриючий політ, коли птах ніби ковзає над самісінькою травою. Здобич може схопити лише на землі, тому птахи вкрай […]

Вухата сова

Вухата сова

Ареал охоплює всю Україну. Часто гніздиться в селах та міських парках. Має довжину до 40 см, розмах крил близько 90 см, а масу лише 330 г. Живиться мишоподібними гризунами. Для гніздування найчастіше займає гнізда граків, ворон і сорок. У кладці – 5–7 яєць. Насиджування триває 26– 28 днів.

Звичайна неясить

Звичайна неясить

 Ареал цієї красивої, з «іграшковою» зовнішністю, сови охоплює всю територію Європи і прилеглих регіонів Азії. До типу ландшафту не дуже вибаглива, але віддає перевагу лісам, гаям і паркам. Охоче селиться там, де її не турбують даремно, у сільській місцевості і навіть у містах. Веде нічний спосіб життя.  Живиться переважно дрібними гризунами. Гнізда сама не будує. […]

Озерна чайка (мартин)

Озерна чайка (мартин)

 Населяє долини річок та озера України.  Довжина – близько 40 см, маса – до 400 г.  Живиться дрібними водяними тваринами.  Гніздиться колоніями у важкодоступних прибережних місцях, на землі. У кладці – 3 яйця. Пташенят вигодовує комахами та земляними черв’яками.  Тримається досить великими зграями.

Могильник

Орел могильник

 Зустрічається на сході та півдні України, в Закарпатті та Гірському Криму.  Довжина – до 84 см, маса – близько 3 кг.  Один із найбільших орлів Європи.  Полює на ворон, качок, куріпок та на великих гризунів, ховрашків.  Утворює постійну пару. Гніздиться переважно на верхівках високих дерев. У кладці – 1–3 яйця, та птахам зазвичай удається виростити […]


Copyright © 2017 | Всеукраїнська Електронна Енциклопедія
Копіювання матеріалів "Всеукраїнської електронної енциклопедії" дозволяється лише зі згоди адміністрації проекту.
Украина онлайн