Мітка: хижі птахи


Змієїд (Circaetus gallicus)

Змієїд (Circaetus gallicus)

Належить до родини Яструбові. Відрізняється витягнутим тілом, досить великою головою, але короткою шиєю, сильно зігнутим дзьобом, високими ногами, з короткими пальцями і кривими гострими кігтями, широкими й довгими крилами та коротким хвостом. Загальна довжина до 70 см, розмах крил близько 185 см. Самки більші за самців, але забарвлені однаково з ними. Пір’я спини і плечей […]

Гарпія південноамериканська (Harpyia harpyia)

Гарпія південноамериканська (Harpyia harpyia)

Належить до родини Яструбові. Тіло її масивне, голова велика, дзьоб надзвичайно високий і міцний, з дуже закругленою спинкою і загостреним краєм, який утворює вигин під ніздрями і тупий зубець перед ними. Ноги товщі, ніж в інших хижих птахів; лапи дуже довгі, і кожен з довгих пальців має ще й надзвичайно великий, товстий і дуже зігнутий […]

Гарпія гвіанська, або гарпія довгохвоста (Morphnus guianensis)

Гарпія гвіанська, або гарпія довгохвоста (Morphnus guianensis)

Належить до родини Яструбові. Довжина птаха дорівнює 70 см, розмах крил 150-154 см, а хвоста – 30 см. Чудове пухке оперення, схоже на оперення сов, подовжується на задній частині голови в перистий хохол завдовжки 15 см і змінюється з віком птаха. Цей птах має відносно довгий хвіст з бурими і світлими поперечними смугами. У дорослих […]

Боривітер звичайний (Falco tinnunculus)

Боривітер звичайний (Falco tinnunculus)

Надзвичайно гарний птах. У самця в повному оперенні голова, потилиця і хвіст – попелясто-сірі; верхня частина тіла гарного іржаво-червоного кольору, все пір’я має на кінцях трикутні плями. Махові пера чорні і прикрашені плямами на внутрішніх опахалах, з дещо світлішою облямівкою на кінцях. Очі темно-карі, дзьоб бурого кольору, восковиця і голе місце біля очей – зеленувато-жовті, […]

Беркут (Aquila сhrуsаеtоs)

Беркут (Aquila сhrуsаеtоs)

Беркут – один з найвідоміших хижих птахів родини Яструбині, найбільший орел. Гніздо влаштовує на дереві або на важкодоступному скелястому уступі. У Центральній Азії беркута використовують для промислового полювання на лисиць, зайців, іноді вовків. Найбільший з родини Яструбові. Довжина беркута досягає 80–95 см, розмах крил – 2 м і більше. Потилиця і задня частина шиї – […]

Альбатрос мандрівний (Diomedea exulans)

Альбатрос мандрівний

Належить до родини Альбатросові. Це найбільший представник ряду Трубконосі, який досягає завдовжки 117 см і має найбільший серед птахів розмах крил – до 325 см. У нього чисто-біле оперення, за винятком чорних махових пер. Батьківщина його – океани Південної півкулі між 50° і 60° південної широти. Усі, хто спостерігав за альбатросом, одностайні в захоплених відгуках […]

Чорний лелека

Чорний лелека

Зберігся лише в глухих лісах Полісся та Карпат і Лісостепу. Раніше жив по всій Україні. Маса не більше 3 кг, розмах крил – 1,5–2 м. На болотах і вологих лісових лугах полює на великих комах, жаб, ящірок, змій і дрібних ссавців. Своє велике гніздо влаштовує на високих деревах або на скелястих карнизах. У кладці – […]

Чорний гриф

Чорний гриф

Зберігся лише в найбільш важкодоступних горах Криму. Довжина тіла – 100–110 см, розмах крил – до 3 м, маса – до 12 кг. Живиться тушами мертвих тварин. Утворює постійні пари. Свої величезні гнізда влаштовує на деревах. Єдине яйце насиджує майже два місяці. Потім ще 3–4 місяці пташеня потребує опіки. Своє дитинча грифи вигодовують напівперетравленим м’ясом.

Стерв’ятник

Стерв’ятник

Зрідка зустрічається в горах Криму, нині майже зник. Довжина тіла досягає 75 см, маса – приблизно до 2,5 кг. Живиться стервом і різними м’ясними відходами. Вміє розбивати знайдені пташині яйця, кидаючи в них камінням. Утворює постійні пари. Гніздиться переважно на скельних карнизах та серед руїн старих будівель. У кладці найчастіше буває 1–2 яйця. На зиму […]

Степовий орел

Степовий орел

Степового орла недарма так назвали. Він зустрічається тільки на відкритих рівнинах степової зони. Його тіло разом із хвостом завдовжки досягає 60–85 см, а важить він до 5 кг. Гніздо будує просто на землі. Живиться гризунами. Вважається дуже корисним птахом, тому в Україні охороняється законом.


Copyright © 2017 | Всеукраїнська Електронна Енциклопедія
Копіювання матеріалів "Всеукраїнської електронної енциклопедії" дозволяється лише зі згоди адміністрації проекту.
Украина онлайн