Мітка: хижак


Катран короткоперий, або катран звичайний, або морський собака, або колюча акула (Squalus acanthias)

Катран короткоперий, або катран звичайний, або морський собака, або колюча акула (Squalus acanthias)

Катран – один з найпоширеніших видів акул у світі. Максимальна зареєстрована довжина цієї риби – 160 см, а вага – 9,8 кг. Ця акула – представниця однойменного роду (Squalus). Має довгий тулуб, пласку, клиноподібну, спереду вузьку, а на кінці заруглену морду. Носові отвори однаково віддалені від рота і від носа. Бризкальні щілини, розташовані безпосередньо за […]

Щука

Щука

Живе в усіх річках, озерах, водоймищах і ставках України. З усіх прісноводних риб світу вона має найбільше поширення. Довжина – до 1,5 м, маса – до 55 кг. Хижак. Живиться рибою, іноді – водяними птахами та дрібними ссавцями. Нереститься рано навесні, викидаючи на залиту повінню траву до 200 тисяч ікринок. Достовірне довголіття щуки не перевищує […]

Хохуля

Хохуля

Дуже давня тварина. Релікт третинного періоду. Живе в заплавних озерах і старицях. Довжина – близько 40 см. Живиться водяними молюсками та рачками, іноді – дрібною рибою й жабами. Живе в глибоких норах, що мають вихід під водою. Самка приводить 3–4 малюків. Узимку може полювати під кригою. Часто гине, потрапляючи в рибальські сітки.

Форель струмкова

Форель струмкова

Житель чистих і холодних гірських струмків і річок Карпат і Криму. Довжина – до 35 см, маса – до 500 г. Релікт льодовикового періоду. Полює на комах, рибу, жаб і навіть невеличку звірину, що потрапить у воду. Молодь живиться ракоподібними організмами, водяними комахами та їхніми личинками. Нереститься восени або взимку, закопуючи в донний ґрунт до […]

Степовий тхір

Степовий тхір

Ареал охоплює більшу частину території України, за винятком Карпат. Лісів уникає, населяє будь-які відкриті місця – узлісся, луки, схили вибалків. Довжина – до 56 см, маса – 2 кг. Його здобич – ховрашки, сліпаки та хом’яки. Крім того, полює на жаб, ящірок, змій (навіть отруйних) і птахів. Узимку іноді нападає на бабаків, проникаючи в їхні […]

Сом звичайний

Сом звичайний

Населяє ріки та водоймища всієї України. Довжина – 1,5-2 м, іноді бувають гіганти завдовжки 5 м, масою до 300 кг. Живиться рибою та іншими доступними йому за розміром тваринами. Самець будує й охороняє гніздо, в яке самка викидає до 480 тисяч ікринок. Кожна особина має свою мисливську ділянку з улюбленими схованками. Сом – найбільший хижак […]

Перегузня

Перегузня

Порівняно невеликий звірок, мешканець сухих степів південної частини України. У горах зустрічається на альпійських луках. Довжина тіла – до 35 см, хвоста – 16–20 см, маса – 300–500 г. Живиться дрібними гризунами, птахами та їхніми яйцями, ящірками, а також соковитими плодами і ягодами. Навесні самка приводить 8–12 дитинчат, які швидко ростуть і стають самостійними.

Пелікани

Пелікан рожевий

Рожевий та кучерявий пелікани живуть у пониззі великих річок і в приморських регіонах. Маса кучерявого пелікана – до 10 кг, розмах крил – до 3,5 м. Рожевий трохи менший. Живиться рибою. Рибалить зграями, почасти об’єднуючись із бакланами та іншими птахами. Гніздує на островах і в торішніх очеретах. У кладці – 2–3 яйця. Насиджують і вигодовують […]

Камбала-калкан

Камбала-калкан

Населяє прибережні ділянки Чорного моря до глибини 90–100 м. Веде виключно придонне життя. Довжина тіла почасти досягає 85 см, маса – 15 кг. Хижак, живиться рибою. Здатність змінювати забарвлення відповідно до навколишнього фону робить її практично невидимою на морському дні. Самка викидає від 2,5 до 13 мільйонів ікринок.

Гребінчастий тритон

Гребінчастий тритон

Дуже поширений у дрібних водоймах лісової та лісостепової зон. Досягає 14–20 см загальної довжини. Один із найбільших хвостатих земноводних України. Мешканець лісів, віддає перевагу вологим ділянкам. Гребінчастий тритон – хижак. Крім черв’яків, молюсків, дрібних ракоподібних і комах, часто нападає навіть на більш дрібних тритонів інших видів. Зимує на суходолі, у лісовій підстилці. Із зимівлі виходить […]


Copyright © 2017 | Всеукраїнська Електронна Енциклопедія
Копіювання матеріалів "Всеукраїнської електронної енциклопедії" дозволяється лише зі згоди адміністрації проекту.
Украина онлайн