Мітка: тварини України


Лящ

Лящ

 Живе в річкових заводях і затонах, а також в озерах і водоймищах України, за винятком Криму. Довжина тіла може досягати 50 см, маса – до 5 кг.  Живиться черв’яками, молюсками та ракоподібними. Нереститься навесні на залитій повінню прибережній рослинності. Під час шлюбних ігор лящі шумно хлюпочуться на мілководді. Продуктивність самки – до 390 тисяч ікринок. […]

Лось

Лосі під час двобою

 Населяє ліси Полісся та Лісостепу. Самець досягає висоти в холці до 2 м і маси до 500 кг. Це найбільший з оленів. Завдяки довгим ногам із широкими копитами лось легко долає болота і глибокі сніги. Більшу частину року живиться пагонами, корою та листям дерев. Узимку кормом служать пагони та хвоя.  Влітку живуть поодинці, а взимку […]

Лісова куниця

Лісова куниця

 Житель хвойних, мішаних і широколистих лісів Полісся, Карпат і Лісостепу. Довжина тіла – до 58 см, хвоста – 28 см, маса – 1,8 кг.  Дуже схожа на кам’яну куницю, але відрізняється від неї жовтим забарвленням горла і грудей. За це її називають жовтодушкою.  Чудово стрибає й лазить по деревах. З усіх хижаків України це найспритніший […]

Великий підковоніс

Великий підковоніс

 Цей кажан зустрічається в Закарпатті та на півдні Криму, у Степу й Лісостепу.  Довжина – до 71 мм, маса – до 27 г.  Живиться великими комахами, яких ловить у повітрі. Селиться величезними колоніями в печерах, гротах, на горищах. Самка підковоноса народжує 1–2 кажанят, яких деякий час носить із собою.  Зиму проводить у підземних печерах.  Одним […]

Велика синиця

Велика синиця

 Населяє всю територію України. У містах живе там, де багато садів і парків. Живиться насінням і комахами.  Велика синиця за сезон дає 2–3 виводки пташенят, у кладці буває 10–20 яєць.  По сусідству з нею можна зустріти її меншу родичку – голубу синицю, яка має не чорну, як у великої, а блакитну «шапочку».  Гніздяться синиці в […]

Велика біла чапля (Чепура велика)

Велика біла чапля зі здобиччю.

 Поширена в долині Дніпра, східних та південних регіонах України.  Довжина – до 105 см, маса – до 1,5 кг. Живе на берегах різних водойм. Живиться водяними безхребетними, рибою, пуголовками та жабами. Гніздує колоніями на верхівках дерев або в очереті. У кладці – 4–5 яєць. Зимує в Північній Африці та в Аравії.

Борсук

Борсуки

 Населяє всю Україну. Потребує місць, зручних для риття нір.  Довжина тіла з хвостом досягає 110 см, маса – до 24 кг. Годується дрібними тваринами, ягодами, фруктами, корінцями різних рослин.  Риє великі розгалужені нори.  Самка народжує 2–4 дитинчат, які живуть під опікою дорослих понад рік. У суворі морозні зими залягає в сплячку.  Борсуки завжди дотримуються своїх […]

Сокіл боривітер

Боривітер

 Ареал охоплює всю Україну, навіть великі та малі міста.  Довжина тіла – до 35 см, маса – до 240 г. Живиться великими комахами, ящірками, дрібними гризунами та пташками.  Здобич ловить на землі.  Гнізд не будує, займаючи чужі, особливо сорочі. Іноді відкладає яйця прямо на карнизі будинку. У кладці буває до 4–6 яєць.  Зимує в країнах […]

Болотяна сова

Болотяна сова

 Зустрічається по всій території України. Віддає перевагу відкритим заболоченим місцевостям, лісів уникає.  Довжина тіла – близько 40 см, розмах крил – до 100 см, а маса зазвичай не перевищує 400 г. Ловить переважно гризунів, у першу чергу полівок. Гніздиться завжди на землі. Кладку з 5–10 яєць відкладає на досить убогу підстилку. Успіх вирощування потомства залежить […]

Богомол звичайний

Богомол звичайний

 Житель трав’янистих, рідше чагарникових заростей Лісостепу, Степу та Криму. Хижа тварина. Підстерігає в засідці різноманітних комах і павуків, хапаючи їх передніми ніжками. Довжина самки – до 7,6 см, самця – не більше 6 см.  Самка відкладає 100–300 яєць, «упакованих» у капсулу.  Навесні з них виходять личинки, які одразу ж починають полювати на комах. Вони дуже […]


Copyright © 2017 | Всеукраїнська Електронна Енциклопедія
Копіювання матеріалів "Всеукраїнської електронної енциклопедії" дозволяється лише зі згоди адміністрації проекту.
Украина онлайн