Мітка: ссавець


Степовий тхір

Степовий тхір

Ареал охоплює більшу частину території України, за винятком Карпат. Лісів уникає, населяє будь-які відкриті місця – узлісся, луки, схили вибалків. Довжина – до 56 см, маса – 2 кг. Його здобич – ховрашки, сліпаки та хом’яки. Крім того, полює на жаб, ящірок, змій (навіть отруйних) і птахів. Узимку іноді нападає на бабаків, проникаючи в їхні […]

Свиня дика (кабан дикий)

Дика свиня

Живе в лісових ландшафтах України, уникаючи надто відкритих територій. Довжина – до 1,8 м, маса – до 250 кг. Живиться корінцями, цибулинами та бульбами рослин, які викопує рилом із землі, а також стервом і залишками здобичі великих хижаків. Самки з поросятами тримаються стадами. Самці приєднуються до них лише в шлюбний період. Самка народжує 4–6 смугастих […]

Перегузня

Перегузня

Порівняно невеликий звірок, мешканець сухих степів південної частини України. У горах зустрічається на альпійських луках. Довжина тіла – до 35 см, хвоста – 16–20 см, маса – 300–500 г. Живиться дрібними гризунами, птахами та їхніми яйцями, ящірками, а також соковитими плодами і ягодами. Навесні самка приводить 8–12 дитинчат, які швидко ростуть і стають самостійними.

Зубри

Зубр

У давні часи населяв Карпати, Полісся та Лісостеп. По річкових долинах потрапляв і в Степ. В Україні був повністю знищений. Із початку 20 століття завдяки міжнародним зусиллям чисельність цієї тварини поступово відновлюється. Любить відкриті лісові галявини. Досягає висоти в холці до 2 м і маси до 1000 кг. Це найбільша наземна тварина європейської фауни. Добре […]

Їжак

Їжак звичайний

Поширений по всій території України, у лісах, степах і горах. Уникає лише суцільних густих лісів і боліт. Довжина – до 30 см, маса – до 1,3 кг. Основу харчування складають комахи та молюски. Також поїдає жаб, ящірок, змій і дрібних гризунів. Одиночна тварина. Під кущем або корінням дерева самка раз на рік приводить 3–8 голих […]

Заєць-русак

Заєць-русак

Поширений по всій Україні. Охоче відвідує сільсько-господарські землі, уникає лише глухих лісів і боліт. Довжина – до 68 см, маса – до 6 кг. Швидкість бігу – до 70 км за годину. Живиться трав’янистою рослинністю, охоче годується корою та гілками кущів, в садах обгризає плодові дерева. Живе поодинці. Самка двічі, а за сприятливих умов і […]

Єнотоподібний собака

Єнотоподібний собака

Цього мешканця Далекого Сходу в 20 столітті широко розселили в Європі. Тепер він став звичайним мешканцем наших лісів. Почасти зустрічається в Гірському Криму. Живиться корінням, ягодами, плодами та будь-якими дрібними тваринами. Довжина тіла з хвостом у єнотоподібного собаки досягає метра, маса може перевищити 10 кг. Живуть подружніми парами. Самка приводить зазвичай 6–7 сліпих малят, але […]

Дельфін-білобочка

Дельфін-білобочка

Поширений біля узбереж і у відкритих водах Чорного моря. Довжина тіла досягає до 2,6 м, маса – до 100 кг. Пірнаючи, може залишатися під водою до 5 хвилин. У погоні за здобиччю здатний, розігнавшись, розвивати швидкість до 55 км за годину. Це один із найшвидкісніших видів дельфінів. Живиться дрібною рибою – в першу чергу хамсою, […]

Цікаве про слонів

Слони

Нині на Землі проживають лише три види слонів: африканський саванний, африканський лісовий та індійський. Це найбільший в світі сухопутний ссавець. Дорослий слон з’їдає 200 кг трави, а випиває від 100 до 220 л води. Живуть слони до 4 80 років. Хобот для слона значить набагато більше, ніж рука для людини. Він дозволяє тварині дихати, їсти, […]

Вовк звичайний

Вовк з вовченятами після полювання

Невибаглива до ландшафту тварина, розповсюджена по всій Україні, крім Криму. Рекордні розміри: довжина тіла – до 2 м, маса – до 80 кг. Зазвичай значно дрібніші. Полює на копитних тварин, проте часто поїдає гризунів і стерво. Утворює сімейні групи. Потомство приводить тільки подруга вожака. Вона народжує 5–6 сліпих вовченят, які залишаються з батьками до 2 […]


Copyright © 2017 | Всеукраїнська Електронна Енциклопедія
Копіювання матеріалів "Всеукраїнської електронної енциклопедії" дозволяється лише зі згоди адміністрації проекту.
Украина онлайн