Мітка: птах


Вівсянка очеретяна (Emberiza schoeniclus)

Вівсянка очеретяна (Emberiza schoeniclus)

Належить до родини Вівсянкові. У вівсянки очеретяної голова, підборіддя і горло вниз до середини вола чорного кольору, смужка біля куточків рота схожа на вуса, смужка на потилиці навколо шиї і нижні частини, за винятком сірих з темними поздовжніми рисочками боків, білого кольору; верхня частина спини і плечі кольору, перехідного від сірого до чорно-бурого, і гарно […]

Вивільга звичайна (Oriolus oriolus)

Вивільга звичайна (Oriolus oriolus)

Належить до родини Вивільгові. Розмірами трохи більша за звичайного шпака, довжина 24–25 см, розмах крил близько 45 см, маса до 90 г. Вивільга забарвлена в гарний яскраво-жовтий колір з чорними крилами і хвостом. По краю хвоста і на крилах помітні невеликі жовті плями. Від дзьоба до ока йде чорна смуга. Це наш літній гість, який […]

Вальдшнеп (Scolopax rusticola)

Вальдшнеп (Scolopax rusticola)

Належить до родини Бекасові. Довжина тіла 33–38 см; розмах крил 55–65 см, маса 210–460 г. Оперення верхньої частини його тіла іржавого кольору з сірими, бурими і чорними цяточками, нижньої частини – сіро-жовтуватого; махові пера – бурі, стернові – чорні; ті й ті вкриті іржавими плямами. Батьківщиною вальдшнепа вважають широку смугу Старого Світу між 45° і […]

Буревісники пірнаючі (Реlесаnоidіdаe)

Буревісники пірнаючі (Реlесапоidіdаe)

Покидають море лише в період розмноження, але підлітають до суходолу частіше, ніж їхні родичі, і нерідко трапляються в гаванях. У звичайний час вони живуть зграйками по 8–20 особин, спільно полюючи на риб і головоногих, яких ловлять, плаваючи й пірнаючи. У пору, коли на світ з’являються пташенята, вони об’єднуються у великі зграї і вкривають собою цілі […]

Буревісник гігантський (Macronectes giganteus)

Буревісник гігантський (Macronectes giganteus)

Належить до родини Буревісникові. Це дуже великий, хижий морський птах. Досягає завдовжки 86–99 см, з розмахом крил до 185–205 см. Важить близько 2,63–5,24 кг. Оперення його на верхньому боці плямисте, на нижньому – біле. Ареал поширення цього птаха охоплює помірний і холодний пояси Південної півкулі. Практично всеїдний; годується у відкритому океані і на узбережжі; основу […]

Боривітер звичайний (Falco tinnunculus)

Боривітер звичайний (Falco tinnunculus)

Надзвичайно гарний птах. У самця в повному оперенні голова, потилиця і хвіст – попелясто-сірі; верхня частина тіла гарного іржаво-червоного кольору, все пір’я має на кінцях трикутні плями. Махові пера чорні і прикрашені плямами на внутрішніх опахалах, з дещо світлішою облямівкою на кінцях. Очі темно-карі, дзьоб бурого кольору, восковиця і голе місце біля очей – зеленувато-жовті, […]

Бігунець єгипетський (Pluvianus aegyptius)

Бігунець єгипетський (Pluvianus aegyptius)

Належить до родини Тиркушкові. Оперення на спині й потилиці чорне, на нижній стороні тіла – біле, на боках і біля грудей – блідо-червоне. Розміри птаха невеликі: довжина тіла 19–21 см, крила – 12,5–14 см. Харчується переважно комахами, а також черв’яками, молюсками, насінням рослин. На давніх єгипетських пам’ятниках часто зустрічається зображення цього птаха, фігура якого в […]

Беркут (Aquila сhrуsаеtоs)

Беркут (Aquila сhrуsаеtоs)

Беркут – один з найвідоміших хижих птахів родини Яструбині, найбільший орел. Гніздо влаштовує на дереві або на важкодоступному скелястому уступі. У Центральній Азії беркута використовують для промислового полювання на лисиць, зайців, іноді вовків. Найбільший з родини Яструбові. Довжина беркута досягає 80–95 см, розмах крил – 2 м і більше. Потилиця і задня частина шиї – […]

Бекас звичайний (Gallinago gallinago)

Бекас звичайний (Gallinago gallinago)

Представник родини Бекасові. Верхні частини його тіла буро-чорного кольору, нижні – білі, з бурими плямами на верхній частині грудей і з боків. Довжина птаха досягає 32 см, розмах крил 58, довжина крила 21, хвоста 9 см; вага птаха може коливатися між 250 і 406 г. Батьківщина бекаса – північна частина Європи та Азії, а також […]

Баклани (Phalacrocoracidae)

Баклани (Phalacrocoracidae)

Складається з 38 видів, які трапляються по всій земній кулі від тропіків до полярних областей. Ці водоплавні птахи – витривалі нирці, з перетинкою на пальцях і міцними лапами; часто баклани маленькими або великими групами полюють на риб, креветок та інших їстівних водяних тварин. У них сильне, циліндрове тіло, шия довга чи навіть дуже довга, дзьоб […]


Copyright © 2017 | Всеукраїнська Електронна Енциклопедія
Копіювання матеріалів "Всеукраїнської електронної енциклопедії" дозволяється лише зі згоди адміністрації проекту.
Украина онлайн