Мітка: птах


Зозуля жовтодзьоба (Coccyzus americanus)

Зозуля жовтодзьоба (Coccyzus americanus)

Поширена у Сполучених Штатах від Канади до Флориди і від берегів Атлантичного до берегів Тихого океану. У південних частинах цієї території ці зозулі, очевидно, належать до кочівних птахів, а на півночі – до перелітних. Зграї, які утворюються під час перельотів, розтягуються на чималу відстань, але окремі особини не спілкуються між собою, попри те що птахи […]

Зозуля велетенська (Scythrops novaehollandiae)

Зозуля велетенська (Scythrops novaehollandiae)

Належить до родини Зозулеві, становить єдиний вид цього роду, забарвлена на всій верхній частині тіла, хвості і крилах у сіро-бурий колір, на нижній частині тіла – в ясно-попелястий. Очі карі, кільце біля очей пурпурово-червоне. Довжина птаха до 65 см. Велетенська зозуля населяє не тільки Австралію, але й живе у Новій Гвінеї, на Сулавесі, Тернаті, Церамі […]

Змієїд (Circaetus gallicus)

Змієїд (Circaetus gallicus)

Належить до родини Яструбові. Відрізняється витягнутим тілом, досить великою головою, але короткою шиєю, сильно зігнутим дзьобом, високими ногами, з короткими пальцями і кривими гострими кігтями, широкими й довгими крилами та коротким хвостом. Загальна довжина до 70 см, розмах крил близько 185 см. Самки більші за самців, але забарвлені однаково з ними. Пір’я спини і плечей […]

Зірка гірська андська (Oreotrochilus chimborazo)

Зірка гірська андська (Oreotrochilus chimborazo)

Належить до родини Колібрі. У самця голова і горло блискучо-фіолетово-блакитного кольору, спинка сірувато-оливково-бура, черевце біле, а з боків ясно-буре. Посередині горлового щитка є подовжена трикутна пляма металево-зеленого кольору, яка відділяється від білого черевця бархатистою чорною смужкою. Махові пера пурпурово-бурі, середні стернові темно-зелені, в інших стернових пер зовнішня частина опахала зеленувато-чорна, а внутрішня – біла; дзьоб […]

Зеленяк (Chloris chloris)

Зеленяк (Chloris chloris)

Належить до родини В’юркові. Відзначається міцною будовою, короткопалими ногами і коротким хвостом з виїмкою посередині; довжина тіла до 17 см, крила – близько 9 см, розмах крил 26-30 см. Переважний колір оперення жовто-зелений. За винятком Далекої Півночі, зеленяк трапляється в Європі всюди; крім того, він водиться ще в Північній Африці і в Передній Азії; птах […]

Журавель сірий (Grus grus)

Журавель сірий (Grus grus)

У Європі він представник своєї родини. Це великий птах: висота близько 115 см, розмах крил 180–200 см; вага самця до 6 кг. Оперення його попелясто-сірого кольору; ареал поширення простягається від тундри Півночі до Центральної Європи і від Скандинавії до Східного Сибіру. У Східній Азії до нього приєднується журавель білий, або стерх (Grus leucogeranus), абсолютно білий, […]

Журавлині (Gruidae)

Журавлині (Gruidae)

Родина птахів ряду Журавлеподібні (Gruiformes). Найближчі родичі журавлів – пастушки (Aramidae) та сурмачі (Psophiidae). Птахи, що належать до цього ряду, поширені по всій земній кулі. Це великі, з довгими ногами, шиєю та дзьобом птахи заввишки 90–155 см, з розмахом крил 150–240 см і вагою 2–11 кг. Найменший з-поміж них – степовий журавель, а найбільший – […]

Жовна чорна, або дятел чорний (Dryocopus martius)

Жовна чорна, або дятел чорний (Dryocopus martius)

Належить до родини Дятлові. Має одноманітне матово-чорне забарвлення; лише верхня частина голови у самця яскраво-червона; у самки ж яскраве забарвлення обмежується плямою на потилиці. Очі сіро-жовтого кольору; ноги – свинцево-сірі; дзьоб сірий. Молоді птахи подібні до старих. Завдовжки вони сягають 47–50 см, розмах крил – 72–75 см, довжина хвоста – 18 см. Вся Європа, зокрема […]

Жако, або папуга сірий (Psittacus erithacus)

Жако, або папуга сірий (Psittacus erithacus)

Найрозумнішим з усіх папуг, який до того ж легко піддається навчанню, вважається всім відомий сірий папуга, або жако, представник роду сірих папуг (Psittacus). Довжина птаха досягає 30–35 см, розмах крил 65, а хвоста – 8 см. Оперення його попелясто-сірого кольору, за винятком пурпурово-червоного хвоста; та якщо здмухнути ніжний пил, що густо вкриває пір’я, то воно […]

Жайворонок польовий (Alauda arvensis)

Жайворонок польовий (Alauda arvensis)

Відзначається стрункою будовою, коротким дзьобом, гострими крилами, тонкими ногами і короткими пальцями. Пір’я верхньої частини тіла землисто-бурого, а нижньої – рудувато-білого кольору. Вся Європа від Норвегії та Росії і Середня Азія – батьківщина жайворонків, які перекочовують на зиму до Північної Африки та Індії. Для нас польовий жайворонок є провісником весни, адже він прилітає, коли сніг […]


Copyright © 2017 | Всеукраїнська Електронна Енциклопедія
Копіювання матеріалів "Всеукраїнської електронної енциклопедії" дозволяється лише зі згоди адміністрації проекту.
Украина онлайн