Мітка: птахи


Сип білоголовий

Сип білоголовий

Живе тільки в горах Криму, хоча в минулому столітті зустрічався й на південному заході – в долині Дністра. Довжина – 1 м, маса – 8 кг. Живиться виключно стервом. У пошуках поживи ширяє в небі, на великій висоті. Пари постійні. Масивне гніздо з гілляк будує тільки на скелястих карнизах. У кладці 1 яйце. Пташеня починає […]

Рожевий шпак

Рожевий шпак

На відміну від звичайного шпака, рожевий гніздує тільки на Керченському півострові. Довжина – до 23 см. Живиться великими комахами. З кінця літа часто годується різноманітними ягодами. Гнізда будує великими колоніями на схилах гір та пагорбів, у норах або між камінням. У кладці – 4–7 яєць. Пташенят вигодовує тільки комахами.

Пугач

Пугач

Зрідка зустрічається на відкритій місцевості – в горах чи на рівнині по всій території України. Довжина тіла пугача досягає 72 см, маса – до 3,5 кг. Це найбільша з усіх сов світової фауни. Додержується постійної пари. Гнізд не будує. В березні кладка з 2–3 яєць розміщується просто на голому ґрунті, десь у потаємному місці. Пташенята […]

Польовий лунь

Польовий лунь

Поширений на відкритих просторах степової зони України та прирічкових луках. При розмаху крил близько метра маса луня рідко перевищує 400 г. Красиво планеруючи, лунь облітає свої угіддя, видивляючись у траві мишей і полівок. Часом переходить на низький бриючий політ, коли птах ніби ковзає над самісінькою травою. Здобич може схопити лише на землі, тому птахи вкрай […]

Перепілка

Перепілка з кладкою яєць

Мешканка відкритих ландшафтів по всій території України. Лісів уникає. Довжина тіла – до 16 см, маса – до 134 г. Живиться насінням, бруньками та пагонами трав, а також комахами і їхніми личинками. Пар не утворює. Будує гніздо, насиджує кладку і водить пташенят самка. У кладці – до 20 яєць. Пташенят вигодовує комахами. Зимує в країнах […]

Пелікани

Пелікан рожевий

Рожевий та кучерявий пелікани живуть у пониззі великих річок і в приморських регіонах. Маса кучерявого пелікана – до 10 кг, розмах крил – до 3,5 м. Рожевий трохи менший. Живиться рибою. Рибалить зграями, почасти об’єднуючись із бакланами та іншими птахами. Гніздує на островах і в торішніх очеретах. У кладці – 2–3 яйця. Насиджують і вигодовують […]

Іволга (вивільга)

Іволга годує пташеня

Населяє світлі ліси, парки та сади по всій Україні. Довжина – до 25 см, маса – близько 100 г. Живиться великими комахами, волохатою гусінню, соковитими ягодами. Гніздо підвішує на тонких гілках високих дерев. У кладці буває до 4–5 яєць. Гучна мелодійна пісня схожа на звук флейти. В кінці серпня відлітає на зимівлю до Тропічної Африки.

Золотомушка жовточуба (корольок)

Золотомушка жовточуба (корольок)

Зустрічається в горах і лісах Криму, в Карпатах і Поліссі. Це найменша пташка хвойних лісів нашої країни. Довжина тіла з хвостом не перевищує 11–25 см, маса – не більше 8–10 г. Живиться переважно комахами. Гніздо діаметром 8–10 см пара корольків будує високо над землею. У кладці буває 8–10 крихітних яєчок. За літо корольки встигають вигодувати […]

Зозуля звичайна

Зозуля звичайна

Ареал охоплює територію всієї України. Довжина – до 35 см, маса – близько 100 г. Живиться різними комахами, в тому числі й волохатою гусінню, яку обминають майже всі інші види птахів. Один із найдосконаліших гніздових паразитів. Підкидаючи яйце в гнізда дрібних птахів, зозуля іноді викидає звідти одне яйце господарів. Вилупившись, сліпе зозуленя виштовхує за межі […]

Журавель степовий

Журавель степовий

Поширений у південно-східних регіонах, а також і в степах Криму. Заселяє відкриті простори з водоймами і навіть інколи – агроландшафти. Живиться рослинами, насінням, комахами. Довжина тіла – 90–100 см, маса – 2–3 кг, розмах крил – 165-185 см. Найменший журавель фауни України. Гніздиться окремими парами. По боках голови має довгі ошатні пучки білого пір’я, які […]


Copyright © 2017 | Всеукраїнська Електронна Енциклопедія
Копіювання матеріалів "Всеукраїнської електронної енциклопедії" дозволяється лише зі згоди адміністрації проекту.
Украина онлайн