Мітка: птахи


Гуси (Anser)

Гуска сіра (Anser anser)

Птахи з родини Качкові. Вони відрізняються від лебедів товстим тулубом, коротшою шиєю та дзьобом і високими ногами. Дзьоб – майже дорівнює довжині голови, зверху – закруглений, знизу – плаский, з гострими зубчиками на краях і вкритий м’якою шкіркою. У кожній частині світу є свої види гусей. В Азії та Європі багато видів трапляються однаково часто; […]

Горобцеподібні – ряд птахів (Passeriformes)

Горобцеподібні (Passeriformes)

Розміри цих птахів коливаються набагато більше, ніж в інших рядах. Порівняймо, наприклад, зріст чорного ворона і королька. Не меншу різноманітність ознак дає нам будова дзьоба і ніг, крил і хвоста, оперення і забарвлення. Спільною ознакою дзьоба горобцеподібних може бути лише не дуже значна його величина і відсутність восковини; гомілка ноги оперена завжди до плесна; передня […]

Горлиці – рід птахів (Streptopelia)

Звичайна горлиця

Рід птахів родини Голубові. Відзначаються стрункою будовою тіла, маленькою головою, довгими крилами і довгим хвостом. Довжина тіла до ЗО см, маса 100–150 г. Оперення їхнє загалом має червонуватий відтінок; ошийник, що зустрічається у більшої частини видів цього роду, буває або чорний, або складається з плям чорного й білого кольору. У нашої горлиці звичайної оперення на […]

Голуби – родина птахів (Columbidae)

Голуби – родина птахів (Columbidae)

Птахи середніх розмірів, з невеликою головою, короткою шиєю і жорстким оперенням. Дзьоб у них короткий, звичайно слабкий і має невеликий гачок; короткі ноги закінчуються 4 пальцями, з яких 3 обернені вперед і один назад; кігті міцні, але короткі і слабо заломлені. Крила складаються з жорстких махових пер. В оперенні переважають ніжні барви, хоча трапляються і […]

Гокко – родина птахів (Cracidae)

Гокко – родина птахів (Cracidae)

Становлять дуже своєрідну родину Курячі, що включає понад 50 видів. Вони відзначаються середнім зростом, стрункою будовою, досить довгим дзьобом, середньої висоти ногами і вузькими пальцями з довгими, гострими кігтями, дуже закругленими крилами і дуже довгим, широким хвостом; в оперенні переважають темні кольори. Дзьоб високий, дуже зігнутий на верхньому краю; оперення на задній частині голови подовжується […]

Гагарові – родина птахів (Gaviidae)

Гагарові – родина птахів (Gaviidae)

Відомо всього кілька видів цих птахів. У них надзвичайно густе і щільне оперення, жорстке пір’я, короткі крила, ноги мають повні перетинки. Насамперед згадаю полярну, або темнодзьобу гагару (Gavia immer). У шлюбну пору оперення її на спині і боках матово-чорне з білуватими цяточками. На голові і шиї пір’я зеленувато-чорне. На шиї «краватка», утворена з чорних і […]

В’юркові – родина птахів (Fringillidae)

В’юркові – родина птахів (Fringillidae)

Численна і одна з найпоширеніших родин співочих птахів з ряду Горобцеподібних. Включає близько 600 видів і поширена в усіх частинах світу, крім Австралії. Характерною ознакою їх є конічний дзьоб, з наростом біля основи; обидві частини дзьоба неоднакового розміру й іноді перехрещуються. В’юрки населяють пояси всіх широт і довгот, береги моря і гірські вершини, багатолюдні міста […]

Буревісникові (родина птахів)

Буревісник малий на полюванні

Відзначаються міцною будовою, короткою шиєю і великою головою. Дзьоб коротший за голову, сильний і твердий; ноги середнього розміру, пальці з’єднані перетинкою; крила схожі з крилами чайок, але коротші й гостріші, ніж у них; хвіст дуже закруглений. Усі види цієї родини живуть на просторах океанів і особливо численні в помірному і холодному поясах обох півкуль. Більшу […]

Амарант звичайний, або крихітний (Lagonosticta senegala)

Амарант звичайний, або крихітний

Належить до родини В’юркові ткачики. Амарант – винно-пурпурового кольору з рудуватими плечима і нижніми шийними перами. Кожне перо на кінці облямоване пурпуром, грудки з боків укриті білими цятками; нижні покривні пера хвоста блідо-бурі; махові хвостові пера бурі й облямовані пурпуром. Самочки майже повністю рудувато-бурі, тільки надхвістя у них забарвлене в червоно-пурпуровий колір і груди в […]

Пернаті дива

Імператорські пінгвіни

Південний полюс – це місце для витривалих і сміливих. Проте крига й сніги, вітри й льодяний океан не заважають жити тут і вирощувати потомство пінгвінам. Цей дивовижний птах не літає. Та й крила в нього дуже змінилися, обернувшись на ласти, адже пінгвіни пристосувалися до водного способу життя. Пір’я дуже густе й змазане жиром, тож здатне […]


Copyright © 2017 | Всеукраїнська Електронна Енциклопедія
Копіювання матеріалів "Всеукраїнської електронної енциклопедії" дозволяється лише зі згоди адміністрації проекту.
Украина онлайн