Мітка: Азія


Квіткоїд ріпаковий (Meligethes aeneus)

Квіткоїд ріпаковий (Meligethes aeneus)

Жук із родини Блискітники. Чорний з металевим блиском, тіло довгасте, пласке, завдовжки 1,5–2,7 мм. Зимує під рослинними рештками, на поверхні ґрунту. Навесні з’являється дуже рано, спочатку харчується на квітках ранніх рослин – підбілу, кульбаби тощо, потім переходить на квітки ріпаку. Самки відкладають усередину бутонів по 1–8 яєць, середня плодючість – 40–50 яєць. Завдає значної шкоди […]

Зозуля звичайна (Cuculus canorus)

Зозуля звичайна (Cuculus canorus)

Верхня частина тіла забарвлена в попелясто-блакитний або сірий колір, нижня – у сіро-білий з темними хвилястими смужками. Майже немає країни в Європі, Азії та Африці, де б не водився цей птах; як гніздовий, він населяє всю північ Старого Світу. Кожен самець зозулі обирає собі досить велику територію і завзято захищає її від суперників. Літає вона […]

Зеленяк (Chloris chloris)

Зеленяк (Chloris chloris)

Належить до родини В’юркові. Відзначається міцною будовою, короткопалими ногами і коротким хвостом з виїмкою посередині; довжина тіла до 17 см, крила – близько 9 см, розмах крил 26-30 см. Переважний колір оперення жовто-зелений. За винятком Далекої Півночі, зеленяк трапляється в Європі всюди; крім того, він водиться ще в Північній Африці і в Передній Азії; птах […]

Жаборот вухатий, або білоніг вухатий (Batrachostomus auritus)

Жаборот вухатий, або білоніг вухатий (Batrachostomus auritus)

Птах середніх розмірів з дуже великим розрізом рота. Вирізняється як своєрідністю оперення, так і його красою. По обидва боки голови у вушній ділянці над очима й позаду них росте пучок довгого, трохи розсуканого пір’я; воно майже зовсім закриває очі і надає всій голові невідповідно великого розміру. Оперення верхньої частини ясно-іржаве з тонким чорним малюнком зиґзаґами; […]

Дрохва (Otis tarda)

Дрохва (Otis tarda)

Належить до родини Дрохвові, це найбільший з європейських птахів. Досягає завдовжки 1 м й більше. Голова, верхня частина грудей і частина крила – світло-сірі; спина покреслена чорними смужками на іржаво-жовтому тлі, нижні частини тіла білі; махові пера – сіро-бурі. Дрохви водяться в усій Європі, починаючи з Південної Швейцарії і Центральної Росії, і в Азії; взимку […]

Дрізд чорний (Turdus merula)

Дрізд чорний (Turdus merula)

Належить до родини Дроздові. Відрізняється від своїх родичів, хоча й не дуже різко, порівняно короткими і тупими крилами. Оперення старого самця рівномірно чорне; очі бурі, краї повік яскраво-жовті, дзьоб жовтогарячий, ноги темно-бурі. У старих самок верхня частина тулуба матово- чорного кольору, нижня на чорно-сірому тлі поцяткована по краях світло-сірими плямами. Довжина птаха 15 см, розмах […]

Дрізд співочий (Turdus philomelos)

Дрізд співочий (Turdus philomelos)

Належить до родини Дроздові. Довжина його досягає 22 см, розмах крил 34 см, довжина крила 11 см, хвоста – 8 см. Співочий дрізд живе в більшій частині Європи, а також у Північній і Середній Азії, взимку часто залітає до Північно-Західної, а іноді й до Північно-Східної Африки. Заселяє різні типи лісів, і однаково численний як у […]

Гуси (Anser)

Гуска сіра (Anser anser)

Птахи з родини Качкові. Вони відрізняються від лебедів товстим тулубом, коротшою шиєю та дзьобом і високими ногами. Дзьоб – майже дорівнює довжині голови, зверху – закруглений, знизу – плаский, з гострими зубчиками на краях і вкритий м’якою шкіркою. У кожній частині світу є свої види гусей. В Азії та Європі багато видів трапляються однаково часто; […]

Вовчок звичайний, або капустянка (Gryllotalpa gryllotalpa)

Вовчок звичайний, або капустянка (Gryllotalpa gryllotalpa)

Належить до ряду Прямокрилі, дуже неприваблива на вигляд і завдає людині значної шкоди. На голові є вусики і 5-членисті щупальця, а на тім’ї – 2 додаткові вічка. Усе тіло вкрите м’яким коротким пушком бурого кольору. У самки капустянки зовсім немає яйцекладу. Це комаха з неповним перетворенням. Дивовижною є живучість цієї комахи. Капустянку одного разу розрізали […]

В’юрок лимонний (Serinus citrinella)

В’юрок лимонний (Serinus citrinella)

Належить до родини В’юркових. Відрізняється від чижа трохи коротшим і товстішим дзьобом. Довжина птаха досягає 12 см, розмах крил 23, довжина крила – 8 см, хвоста – 5,5 см. Самка менша на зріст, і кольори у неї не такі яскраві, сірішого відтінку. Лоб, передня частина голови, ділянка навколо ока, підборіддя і горло дуже гарного жовто-зеленого […]


Copyright © 2017 | Всеукраїнська Електронна Енциклопедія
Копіювання матеріалів "Всеукраїнської електронної енциклопедії" дозволяється лише зі згоди адміністрації проекту.
Украина онлайн