Камбала морська (Pleuronectes platessa)

Камбала морська (Pleuronectes platessa)

Морська камбала – майстер маскування. За найменшої небезпеки вона може набути кольору грунту і заритися в пісок.

Належить до родини Камбалові. Завдовжки рідко перевищує 60 см, досягаючи ваги 7 кг. Має характерне сплюснуте тіло і очі, розташовані з одного боку. Верхня частина забарвлена досить строкато, із сірим мармуровим малюнком по бурому полю. Нижня частина тіла біла, іноді з жовтими або брунатними плямами. Луска у камбали дрібна, глибоко і міцно посаджена в шкірі, очі з правого боку.

Зріла камбала харчується креветками, крабами і дрібними молюсками. Росте повільно, причому в Північному морі швидше, ніж у Баренцовому. У результаті інтенсивного вилову було помічено, що екземпляри, які залишилися, ростуть швидше. Проте через те, що камбала тримається на одному місці, за надмірного її добування виникає небезпека вилову більшої частини популяції, яку потім важко відновити.

Живе майже в усьому Атлантичному океані, у Середземному, Балтійському та Північному морях. Мешкає на глибині від 10 до 200 м, а в Середземному і Чорному морях – і на глибині до 400 м.

Напишіть відгук

Copyright © 2017 | Всеукраїнська Електронна Енциклопедія
Копіювання матеріалів "Всеукраїнської електронної енциклопедії" дозволяється лише зі згоди адміністрації проекту.
Украина онлайн