Зеленяк (Chloris chloris)

Зеленяк (Chloris chloris)

У неволі зеленяка утримувати зовсім не важко. Харчується пташка як насінням, так і комахами.

Належить до родини В’юркові. Відзначається міцною будовою, короткопалими ногами і коротким хвостом з виїмкою посередині; довжина тіла до 17 см, крила – близько 9 см, розмах крил 26-30 см. Переважний колір оперення жовто-зелений.

За винятком Далекої Півночі, зеленяк трапляється в Європі всюди; крім того, він водиться ще в Північній Африці і в Передній Азії; птах охоче оселяється в родючих місцевостях, де гаї чергуються з полями, луками і садками, не уникаючи близькості житлових споруд.

Звичайно зеленяк живе парами або кількома сім’ями і лише під час кочівлі об’єднується у зграї зі спорідненими птахами. Він вибирає для житла маленький гай або садок, відшукує в ньому дерево для нічлігу і звідси літає по їжу.

Наскільки він з першого погляду здається незграбним, настільки ж насправді бадьорий і швидкий. Довірливим зеленяк майже ніколи не буває; навіть у разі найбільшої потреби він не наважується залетіти на подвір’я. Гнізда свої зеленяки в’ють на деревах або високій огорожі. Незважаючи на численних хижаків, що знищують їхні гнізда, кількість зеленяків не зменшується, а навіть зростає.

Напишіть відгук

Copyright © 2017 | Всеукраїнська Електронна Енциклопедія
Копіювання матеріалів "Всеукраїнської електронної енциклопедії" дозволяється лише зі згоди адміністрації проекту.
Украина онлайн