Жайворонок польовий (Alauda arvensis)

Жайворонок польовий (Alauda arvensis)

Жайворонок польовий

Відзначається стрункою будовою, коротким дзьобом, гострими крилами, тонкими ногами і короткими пальцями. Пір’я верхньої частини тіла землисто-бурого, а нижньої – рудувато-білого кольору. Вся Європа від Норвегії та Росії і Середня Азія – батьківщина жайворонків, які перекочовують на зиму до Північної Африки та Індії. Для нас польовий жайворонок є провісником весни, адже він прилітає, коли сніг лише починає танути, іноді на початку лютого.

Цей птах метушливий, він безупинно перебігає з місця на місце. З іншими жайворонками польовий жайворонок живе мирно тільки під час перельоту і зимівлі. У Новій Зеландії, де жайворонки були акліматизовані, вони дуже розмножились і змінили свій спосіб життя; землевласники нарікають, що вони винищують хлібні сходи; а спів погіршився настільки, наскільки збільшилася їхня шкода.

Були спроби акліматизувати цих птахів і в Америці, але не цілком вдалі.

Напишіть відгук

Copyright © 2017 | Всеукраїнська Електронна Енциклопедія
Копіювання матеріалів "Всеукраїнської електронної енциклопедії" дозволяється лише зі згоди адміністрації проекту.
Украина онлайн