Жайворонкові – родина птахів (Alaudidae)

Жайворонкові – родина птахів (Alaudidae)

Міцної будови птахи, з великою головою, коротким дзьобом, довгими крилами і короткими ногами з дуже великим кігтем на задньому пальці; оперення землистого кольору. Хоча жайворонки трапляються в усіх країнах світу, але переважно живуть у Старому Світі. Місця їхнього перебування – відкриті простори: поля, пустелі, степи. Парочки одного виду живуть у безпосередній близькості одна від одної, і навесні їхній спільний спів цілий день розважає вухо мандрівника. Усі жайворонки, що живуть на півночі, належать до перелітних або кочівних птахів; ті, що живуть на півдні,– до осілих або бродячих. Жайворонки відлітають недалеко і ненадовго. Це перші птахи, що з’являються у нас навесні, і залишаються аж до пізньої осені.

Жайворонки – найкращі ходаки серед горобцеподібних птахів, хоча й політ їхній чудовий своєю різноманітністю. Більшість жайворонків – добрі, а деякі з них майстерні співаки. їхня їжа складається з комах, хлібних зерен і насіння; п’ють росу, що збереглася на листі, і довгий час можуть зовсім обходитися без води. Гнізда в’ють недбало із стеблинок і листя, і тому їх важко помітити. Всілякі хижаки, а також людина – вороги жайворонків; але швидке розмноження зберігає їх від цілковитого винищення.

Напишіть відгук

Copyright © 2017 | Всеукраїнська Електронна Енциклопедія
Копіювання матеріалів "Всеукраїнської електронної енциклопедії" дозволяється лише зі згоди адміністрації проекту.
Украина онлайн