Жаборот вухатий, або білоніг вухатий (Batrachostomus auritus)

Жаборот вухатий, або білоніг вухатий (Batrachostomus auritus)

Справжньою батьківщиною вухатого жаборота треба вважати лісові хащі, такі звичайні в Індії на висоті 1000 м над рівнем моря.

Птах середніх розмірів з дуже великим розрізом рота. Вирізняється як своєрідністю оперення, так і його красою. По обидва боки голови у вушній ділянці над очима й позаду них росте пучок довгого, трохи розсуканого пір’я; воно майже зовсім закриває очі і надає всій голові невідповідно великого розміру. Оперення верхньої частини ясно-іржаве з тонким чорним малюнком зиґзаґами; на потилиці красується біла серпоподібна пов’язка; на плечах пістрявіють великі біло-голубуваті плями, які різко виступають через чорні півкола на кінцях деяких пір’їн; на лобі й позаду очей – жовті підпалини; середина горла, передня частина шиї і черевце білі, місцями перерізані зиґзаґами; груди іржавого кольору з білими і чорними плямами; дуже ступінчастий хвіст ясно-іржавий з 7–8 темними смужками, облямованими чорним кольором, і з багатьма чорнуватими зиґзаґами; махові пера прикрашені такими ж смужками. Очі чистого сіро-жовтого кольору, як у багатьох хижих птахів; дзьоб ясно-жовтий; ноги бурі.

Харчуються в основному комахами, дрібними птахами, мишами, жабами. Поширені в Південній Азії до Гімалаїв і південних районів Китаю на півночі ареалу.

Напишіть відгук

Copyright © 2017 | Всеукраїнська Електронна Енциклопедія
Копіювання матеріалів "Всеукраїнської електронної енциклопедії" дозволяється лише зі згоди адміністрації проекту.
Украина онлайн