Вільшанка (Erithacus rubecula)

Вільшанка (Erithacus rubecula)

Вільшанці доводиться частіше за інших птахів виховувати пташенят звичайної зозулі.

Належить до родини Мухоловкові ряду Горобцеподібні. Птах трохи менший за горобця. Верхня частина тулуба оливково-сіра, черевце – сірувате, а горло і груди – червонуваті. Дуже поширена в Євразії та Північно-Західній Африці. Віддає перевагу вологим листяним і мішаним лісам з густим підліском, паркам, порослим чагарниками садам, поблизу від води.

Ця пташка весела і жвава, моторна, добре літає, хоча й не зовсім правильно. Перелітний, частково осілий птах, з’являється у нас на початку березня як вісник весни. Гніздо влаштовує на землі та поблизу її поверхні. Відкладає 5–8 яєць. Час насиджування кладки 14 днів. Після закінчення виховання дитинчат – у липні або серпні – вільшанки линяють, а як тільки виросте нове пір’я, птахи починають уже збиратися відлітати.

Вільшанки шукають на землі комах, дощових черв’яків і слимаків. Восени вони поїдають ягоди.

У неволі вільшанка легко уживається і часто прихиляється до своїх господарів, потішаючи їхній слух своїми ніжними, мелодійними піснями.

Напишіть відгук

Copyright © 2017 | Всеукраїнська Електронна Енциклопедія
Копіювання матеріалів "Всеукраїнської електронної енциклопедії" дозволяється лише зі згоди адміністрації проекту.
Украина онлайн