Беркут (Aquila сhrуsаеtоs)

Беркут (Aquila сhrуsаеtоs)

Підпис: На сьогодні час беркут повністю зник або став дуже рідкісним птахом у багатьох регіонах світу, більш або менш зберігся лише у горах, тундрі та у степах.

Беркут – один з найвідоміших хижих птахів родини Яструбині, найбільший орел. Гніздо влаштовує на дереві або на важкодоступному скелястому уступі. У Центральній Азії беркута використовують для промислового полювання на лисиць, зайців, іноді вовків.

Найбільший з родини Яструбові. Довжина беркута досягає 80–95 см, розмах крил – 2 м і більше. Потилиця і задня частина шиї – іржаво-буро-жовті, решта оперення в перших двох основних третинах – біле, на кінці – досить рівномірного темно-бурого кольору; хвіст в основній третині білий, на кінці чорний.

Живе птах у високих гірських поясах і великих лісах Європи та Азії, але, трапляється, долітає аж до Північно-Східної Африки. Вибравши певну місцевість, переважно на високих горах і недоступних скелях, пара беркутів тримається її дуже вперто і не покидає навіть узимку. Спільно добуваючи собі їжу, беркути спільно і поїдають її, але обід не завжди проходить тихо-мирно, і ласий шматок часто стає кісткою незгоди. Відпочивши, беркут зазвичай летить на водопій.

Тільки сидячи і на льоту цей орел величний і гарний; а от хода його незграбна й безпорадна. Беркут, ширяючи у вишині й помітивши здобич, спочатку опускається по спіралі, щоб точніше націлитися на побачений предмет, раптово складає крила, зі свистом кидається вниз у косому напрямі просто на жертву і щосили б’є її обома лапами. Іноді беркут нападає і на сильніших за себе тварин.

У всіх горах, де тільки водиться беркут, він надзвичайно небезпечний для дрібної худоби: незважаючи на пастухів, голодний орел може викрадати ягнят і козенят. Взагалі, годі навіть перелічити всіх тварин, на яких полює беркут: з європейських птахів від нього не потерпають хіба що хижаки та швидкокрилі співочі птахи, а із ссавців, крім великих хижаків, тільки великі копитні.

Беркут починає гніздитися рано, часто в середині або наприкінці березня. Гніздо, звите на дереві або в горах з міцних гілок, має в діаметрі 1,3–2 м і збільшується з роками вгору. Яйця беркута порівняно невеликих розмірів і кількість їх ніколи не перевищує трьох. Обоє батьків з надзвичайною ніжністю поводяться з пташенятами, які ростуть дуже повільно; найчастіше виживає тільки одне, найсильніше пташеня.

Напишіть відгук

Copyright © 2017 | Всеукраїнська Електронна Енциклопедія
Копіювання матеріалів "Всеукраїнської електронної енциклопедії" дозволяється лише зі згоди адміністрації проекту.
Украина онлайн