Альбатрос мандрівний (Diomedea exulans)

Альбатрос мандрівний

Мандрівні альбатроси досягають завдовжки 117 см і мають найбільший серед птахів розмах крил – до 325 см. Це одиночний птах, але гніздиться колоніями на субантарктичних островах. Середня тривалість життя становить 10—30 років, та іноді вони можуть прожити й 50 років.

Належить до родини Альбатросові. Це найбільший представник ряду Трубконосі, який досягає завдовжки 117 см і має найбільший серед птахів розмах крил – до 325 см. У нього чисто-біле оперення, за винятком чорних махових пер.

Батьківщина його – океани Південної півкулі між 50° і 60° південної широти. Усі, хто спостерігав за альбатросом, одностайні в захоплених відгуках про політ цього птаха.

Голос альбатроса – гучний, надзвичайно неприємний крик, який можна порівняти з ослячим ревінням.

Годуються альбатроси найчастіше вночі, їхній раціон складається з риби, молюсків і ракоподібних. Тихої години альбатроси поїдають різних головоногих та інших м’якотілих, яких збирають на поверхні води; бурхливе море заважає їм ловити рибу. Годі побачити, щоб вони кидались у воду, як те роблять пірнаючі птахи: вони вичікують, доки здобич спливе на поверхню, і хапають її дзьобом. Крім м’якотілих, вони харчуються також падаллю великих тварин.

Для спорудження гнізда альбатрос вибирає схили пагорбів; воно складається з очерету і вистелене сухим листям, має обвід унизу близько 2 м, а вгорі близько 70 см. Звичайно кладеться всього одне яйце, яке самка висиджує з великою терплячістю; вона ніколи не покине гнізда, аж поки її до того не змусять.

Напишіть відгук

Copyright © 2017 | Всеукраїнська Електронна Енциклопедія
Копіювання матеріалів "Всеукраїнської електронної енциклопедії" дозволяється лише зі згоди адміністрації проекту.
Украина онлайн